Octavio speelt de hele dag World of Warcraft
NOS NieuwsAangepast

Octavio gamet 12 uur per dag, 7 dagen per week om te overleven in Venezuela

  • Marc Bessems

    correspondent Latijns-Amerika

  • Marc Bessems

    correspondent Latijns-Amerika

"Ooit dacht ik dat het geweldig zou zijn om mijn geld te verdienen met gamen", verzucht de 40-jarige Octavio. "Nu het zover is, word ik gillend gek. Ik ben een slaaf geworden van iets wat een spelletje zou moeten zijn. Ik moet gamen om de crisis in Venezuela te overleven."

Octavio heeft een manier gevonden om het hoofd boven het water te houden in de crisis die een uittocht veroorzaakte van honderdduizenden van zijn landgenoten. Hij speelt de hele dag door World of Warcraft, vaak afgekort tot WoW, een klassieker onder de online-computerrollenspellen.

"De game heeft een eigen economie. Met virtueel goud kan je bijvoorbeeld een betere wapenuitrusting kopen, een paard of een draak", legt Octavio uit. "Dat virtuele goud verdien je door opdrachten te vervullen, monsters te verslaan, missies uit te voeren. Een saai en vervelend karweitje waar je urenlang mee bezig bent."

Correspondent Marc Bessems zocht Octavio op in zijn piepkleine kamertje:

Octavio uit Venezuela speelt games om te overleven

Veel spelers in Europa of de Verenigde Staten hebben daar geen zin in en kopen liever virtueel goud. Dat kan natuurlijk officieel, via de makers van het spel. Maar dat is relatief prijzig en dus is er een heuse virtuele goudhandel buiten het spel om. In ruil voor harde dollars in de echte wereld verkoopt Octavio virtueel goud aan de hoogste bieder.

Dit fenomeen heet 'gold farming', vrij vertaald goudteelt. Vroeger waren het vooral Chinezen die dit soort diensten aanboden, tegenwoordig zijn er steeds meer Venezolanen die er geld mee verdienen. Het gebeurt niet alleen binnen WoW, ook bij andere games zoals Runescape melden zich steeds vaker Venezolaanse 'goudtelers'.

Andere valuta

Dat komt door de crisis. Nergens ter wereld stijgen de prijzen zo snel als in Venezuela. De inflatie loopt in de duizenden procenten. De bolivar, dat is de Venezolaanse munteenheid, is nauwelijks nog iets waard. Iedereen die in de lokale munt betaald wordt, gaat er in rap tempo op achteruit. Daarom proberen veel mensen aan buitenlandse valuta te komen.

Hier zit Octavio twaalf uur per dag, zeven dagen per week

In kamer in een flatgebouw in een middenklassewijk van Caracas, de hoofdstad van Venezuela, legt Octavio uit hoe het werkt. Ondertussen blijven zijn ogen gefocust op een van de vier grote beeldschermen boven zijn bed. Zijn avatar verslaat het ene na het andere monster.

"De prijs voor 200.000 virtuele WoW-gouden munten is ongeveer 20 dollar. Mijn klant betaalt me via PayPal, een online betalingssysteem. Ik verzamel het virtuele goud en geef het binnen het spel aan de klant. Dan heb ik dollars op mijn PayPal-account en die kan ik tegen een relatief goedkope wisselkoers verkopen aan Venezolanen die ook zo'n rekening hebben. Die maken dan bolivares over naar mijn Venezolaanse bankrekening en daarmee kan ik boodschappen doen."

Ik leef niet, ik besta alleen maar.

Octavio

Octavio verdient per maand zo'n 50 dollar. "Het minimumloon is hier ergens rond de 2 dollar per maand en een advocaat verdient geloof ik 20 tot 30 dollar. Dus ja: het is een relatief goed inkomen." Onkosten zijn er nauwelijks. Hoewel voedingsmiddelen door de schaarste erg duur zijn in Venezuela, betaalt Octavio voor zijn snelle internetverbinding en elektriciteit omgerekend nog geen 5 euro per maand.

Vergeleken met veel van zijn landgenoten heeft Octavio het dankzij het gamen redelijk voor elkaar. Maar de prijs die hij betaalt voor zijn inkomen in dollars, is hoog. "Ik heb geen leven meer", zegt hij. Elke dag gamet Octavio zo'n twaalf uur, zeven dagen in de week. Hij komt zijn donkere, kleine kamer nauwelijks nog uit. Octavio is eenzaam en depressief. "Ik leef niet, ik besta alleen maar."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl