Max Verstappen op Hockenheim ANP
NOS Sport Autosport Formule 1

Verstappen ziet kansen op Hockenheim: 'Moet een beetje geluk hebben'

In de kwalificatie was hij niet opgewassen tegen het motorgeweld van Ferrari en Mercedes, maar Max Verstappen heeft in Hockenheim zicht op het podium. Hij start in de Duitse grand prix vanaf de vierde plek.

Eigenlijk was al na de eerste kwalificatiesessie duidelijk dat Max Verstappen P4 zou pakken. Teamgenoot Daniel Ricciardo was door een motorwissel bij voorbaat veroordeeld tot de laatste plek op de grid en wereldkampioen Lewis Hamilton elimineerde zichzelf.

Door een stuurfout veranderde de Brit zijn bolide in een stuiterende vierwieler met een haperende versnellingsbak. Hamilton, die deze week zijn contract met topteam Mercedes verlengde, probeerde de auto nog terug naar de pit te duwen.

Tevergeefs: hij start vanaf de veertiende plek en is veroordeeld tot een inhaalrace. "Hamilton komt vanzelf weer in zicht", verwacht Verstappen. De 20-jarige Nederlander houdt er rekening mee dat de regerend wereldkampioen in de beginfase van de race als een mes door de boter zal scheren.

Geen schijn van kans

De opnieuw duizenden aanwezige Max-fans droomden al van de eerste pole position van hun idool, maar Verstappen maakte naar eigen zeggen "geen schijn van kans".

Toen Ferrari en Mercedes in de laatste minuten van de kwalificatie het vermogen opschroefden was daar onmiddellijk het door hem voorspelde "gat van 0,6 a 0,7 seconden".

"Ik was niet verbaasd over het gat naar pole. Het draait allemaal om vermogen", aldus Verstappen. "Ferrari en Mercedes schroeven het even open en dan zijn we kansloos, maar in de race kunnen ze die power mode niet eindeloos aanzetten. Dan zit ik er dus veel dichter op, maar het is en blijft een lastig circuit voor ons."

Max Verstappen op Hockenheim ANP

Verstappen doelt op de zogenoemde 'party modes', die Mercedes en Ferrari in de kwalificatie kunnen activeren. Het is glashelder dat Red Bull Racings motorleverancier Renault die slag op zaterdag nog steeds verliest, ondanks berichten dat ook de Fransen een 'party mode' hebben ontwikkeld.

"We hebben er sinds een paar races wel een", geeft Verstappen toe. "Maar dat is slechts een kleintje. Het levert maar een heel klein beetje tijdwinst op. We maken nog steeds geen schijn van kans." Hij heeft weinig hoop op betere tijden. "Het zal wel zo blijven. Het is helaas al vier jaar hetzelfde liedje."

Verstappen was ondanks het gat tevreden over zijn snelste kwalificatieronde. "Eigenlijk heb ik alles eruitgehaald: vierde was echt het hoogst haalbare."

Geluk hebben

De tweede rij beschouwt hij als een goede uitgangspositie. "Als ik goed start is er veel mogelijk. Bij de vorige Duitse grand prix in 2016 lukte dat ook. Ik moet een beetje geluk hebben en op de goede plek zitten op het goede moment. Het is vooral belangrijk goed uit de bocht te komen. Anders krijg ik ze op het rechte stuk om mijn oren."

Want zo is het wel: ook in de race zal Verstappen op de rechte stukken in zijn spiegels moeten kijken. In de bochten wint hij juist terrein. "Ik kan nog niet zeggen of we het verlies op de rechte stukken kunnen compenseren in de bochten. Dat merken we vanzelf in de race."

Max Verstappen op Hockenheim ANP

Herhaling van Oostenrijk?

Verstappen heeft geen idee of hij in Hockenheim het huzarenstukje van Oostenrijk kan herhalen. In Spielberg won hij begin deze maand verrassend de race. "Toen ging het op zaterdag helemaal niet en was de auto op zondag top. Dat was totaal onverwacht. Wie weet. Alles kan."

Verstappens teamgenoot Daniel Ricciardo kan het podium vanwege de start vanaf de twintigste plek op zijn buik schrijven. "Ik moet gokken op incidenten of een safety car en zal zeker een andere bandenstrategie kiezen dan de rest", zegt de Australiër.

Ricciardo voorspelt een inhaalrace. "Ik moet normaal gesproken minstens nog zesde kunnen worden, maar hoop dat ik Hamilton kan achterhalen en met hem kan vechten. Dan kunnen we samen de race nog een beetje leuk maken. Kijken wie het snelst door het veld schiet."

Groot gat

Ricciardo noemt het gat tussen Verstappen en polesitter Vettel opvallend groot. "Dat valt toch een beetje tegen. Op zo'n kort circuit is 0,6 seconden veel. Ik had verwacht dat we competitiever zouden zijn."

STER reclame