De Keniaanse Ruth Jebet won goud in Rio voor Bahrain op de 3.000 meter steeple
NOS Sport

Ruim honderd dopingzaken atletiekwereld openbaar gemaakt

Op de dag dat Beatrice Chepkoech het wereldrecord op de 3.000 meter steeplechase verpulverde en op 8.44,32 bracht, was er nog veel meer slecht nieuws voor de onttroonde wereldrecordhoudster Ruth Jebet.

De geboren Keniaanse, die voor Bahrein in 2016 de olympische titel op de steeple veroverde, maakt deel uit van een groep van ruim honderd atleten en coaches die disciplinaire maatregelen kan verwachten wegens overtreding van de dopingreglementen.

Onafhankelijk orgaan

De Unit Integriteit Atletiek, een onafhankelijke orgaan dat een jaar geleden door de internationale atletiekfederatie IAAF in het leven is geroepen om corruptie tegen te gaan, maakte details over ruim honderd lopende dopingzaken bekend.

In 103 gevallen betreft het topatleten die op hoog internationaal niveau uitkomen en 85 medailles hebben gewonnen op Olympische Spelen en wereldkampioenschappen. Zo'n veertig van die gevallen zijn een gevolg van nieuwe tests van eerder afgenomen materiaal.

Onder de verdachte atleten zitten 57 Russen, zoals hoogspringer Ivan Oechov (olympisch kampioen 2012) en tweevoudig wereldkampioene kogelslingeren Tatjana Lisenko.

Transparantie

De bekendmaking is een gevolg van een nieuw, transparant systeem van de AIU, waarbij elke stap in het proces van een positieve dopingtest openbaar wordt gemaakt. "'We zitten pas aan het begin van onze missie om de reputatie van atletiek te herstellen. Er is nog veel werk te doen", aldus Brett Clothier, hoofd van de unit.

Van diverse betrokken atleten was al bekend dat ze tegen de lamp waren gelopen. Onder hen de Keniaanse olympisch kampioene op de marathon Jemima Sumgong, die inmiddels al vier jaar is geschorst. Van steepleloopster Jebet kwam in maart via Britse media naar buiten dat ze gepakt zou zijn op gebruik van epo, maar een officiële bevestiging bleef tot nu toe uit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl