Donald Trump
NOS Sport

Trump pleit voor schorsing knielende NFL-spelers tijdens volkslied

Spelers in de National Football League (NFL), de American football-competitie in de Verenigde Staten, moeten voortaan een schorsing krijgen wanneer zij weigeren te gaan staan bij het Amerikaanse volkslied. Dat oppert president Donald Trump op Twitter.

De schorsing moet wat Trump betreft gelden voor het gehele seizoen en de spelers zouden gedurende die tijd ook geen salaris mogen ontvangen.

"Het debat over het volkslied in de NFL is weer springlevend. Ik kan het niet geloven. De eerste keer knielen: einde wedstrijd. De tweede keer knielen: einde seizoen en geen salaris", twitterde de president.

De opmerking van Trump komt een dag nadat bestuurders van de NFL en de vakbond van spelers uit die competitie meldden dat ze bezig zijn met het zoeken naar een oplossing voor de problemen rond het spelen van het volkslied.

In mei maakte de NFL bekend dat de teams in de competitie een boete tegemoet konden zien als hun spelers zouden knielen of zitten tijdens het volkslied. De NFL wilde daarmee een einde maken aan de discussie over knielende spelers en de focus weer terugbrengen op het spel.

De spelersvakbond kondigde toen al aan beroep aan te tekenen tegen die nieuwe regels.

Protest

Steeds meer overwegend zwarte American footballspelers knielden de afgelopen seizoenen tijdens het volkslied. Dat deden ze uit protest tegen het politiegeweld tegen vooral zwarte Amerikanen. Later werd het ook een protest tegen president Trump die regelmatig uithaalde naar de "respectloze" football-spelers.

Het geknielde protest werd in 2016 geïnitieerd door quarterback Colin Kaepernick van de club San Francisco 49ers en duurde vorig seizoen voort. Het leidde uiteindelijk tot een nationaal debat in de VS over het recht op protest.

Kaepernick (midden) knielt samen met twee ploeggenoten tijdens het volkslied

NBA

De American footballers zijn overigens niet de enigen die protesteerden tegen het geweld en de president; ook spelers uit de Amerikaanse basketbalcompetitie NBA verzetten zich. De kampioen brengt normaal gesproken een bezoek aan het Witte Huis, maar vorig jaar had sterspeler Stephen Curry van Golden State Warriors daar geen trek in.

Dit jaar gaven de spelers van de twee finalisten, de Warriors en Cleveland Cavaliers, vooraf al aan een bezoek aan Trump over te slaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl