Woedende Palestijnen na de Israëlische aanval AFP

Beschietingen en luchtaanvallen in grensgebied Israël en Gaza

time icon Aangepast

Na aanhoudende mortierbeschietingen vanuit Gaza heeft het Israëlische leger bombardementen uitgevoerd op doelen van de militante Hamasbeweging in Gaza. Vier Palestijnen zijn omgekomen, onder wie drie Hamasstrijders. Ook is een Israëlische militair gedood. Het is voor het eerst sinds maanden dat een Israëlische militair door Palestijns geweld omkomt.

Volgens Israël namen Palestijnse scherpschutters Israëlische militairen bij de grens onder vuur. Daarop werden volgens Israëlische media vijftien doelen van Hamas beschoten, onder meer door gevechtsvliegtuigen en tanks. Acht stellingen van Hamas zijn vernietigd, zegt een woordvoerder van het Israëlische leger.

Israëlische burgers die in het grensgebied met de Gazastrook wonen, hebben de instructie gekregen dicht bij de schuilkelders te blijven. De Israëlische premier Netanyahu heeft vanavond spoedoverleg met het leger gevoerd.

Hard getroffen

Eerder vandaag bezocht de Israëlische minister van Defensie Avigdor Lieberman de plaats Sderot in het grensgebied, die volgens Israël hard is getroffen door de beschietingen vanuit Gaza.

"Wij accepteren geen enkele aanval en daar zullen we ook naar handelen", zei premier Netanyahu eerder deze week.

Een leider van Hamas zegt dat de Palestijnse protesten voorlopig zullen doorgaan. Al maanden zijn er op vrijdag protesten die door Hamas zijn georganiseerd.

STER Reclame