NOS Nieuws

Ook 's nachts is er een Vierdaagse in Nijmegen

Of ze zelf iets heeft met het wandelen? "Ik ben vanaf de parkeerplaats hiernaartoe gelopen", zegt dj Carista lachend. Afgelopen nacht draaide de Utrechtse in een Nijmeegs cultuurcentrum de ene na de andere plaat aan elkaar.

De Nachtvierdaagse is een van de vele evenementen waar mensen die op zoek zijn naar feest in Nijmegen hun hart kunnen ophalen. Tijdens de Vierdaagse lopen tot de blaren op de voeten staan is natuurlijk de kern van het geliefde lopersevenement, maar parallel daaraan is in de loop der jaren een uitgebreide feestwereld ontstaan. En dat beperkt zich niet enkel tot een biertje en een dansje in de late middag of vroege avond.

Net als dj Carista hebben veel nachtelijke feestgangers weinig op met het gewandel, geven ze ruiterlijk toe:

Feesten op Vierdaagse tot diep in de nacht

"Er is echt een parallel universum ontstaan voor muziekliefhebbers", zegt dj Reza Athar, wiens roots in Nijmegen liggen. "Waarbij er de laatste jaren ook 's nachts veel meer aanbod is gekomen." Net als Carista draaide ook Reza tijdens de Nachtvierdaagse. "Inmiddels durft de organisatie het ook aan om op maandag en woensdag de nacht te programmeren, omdat ze weten dat het volkomt. Dat is echt anders dan een paar jaar geleden."

Zelf liep hij nooit de Vierdaagse, maar het evenement en de sfeer eromheen heeft altijd al zijn sympathie gehad. Dat met een aanvullende nachtprogrammering een jonger, niet per se (of helemaal niet) wandelend publiek wordt aangesproken, vindt hij een toevoeging voor de stad. "Het is een beetje te vergelijken met een klein broertje van het Amsterdam Dance Event", zegt hij grappend.

Ik denk dat het nachtleven een exponent is van verbroedering, samenkomen en het leven vieren.

Dj Reza Athar

Waar de Vierdaagsefeesten begin jaren 70 van de vorige eeuw klein begonnen, met her en der een muziekskorps in het Nijmeegse centrum, is het inmiddels haast 24 uur per dag feest: de clubganger die 's avonds op pad gaat, zwaait 's ochtends de lopers uit.

Een evenement als De Nachtvierdaagse vindt aanvullend plaats op de 'officiële' festivalprogrammering. "Als de buitenpodia en terrassen gesloten zijn, ligt de organisatie bij individuele horeca-gelegenheden", zegt Teddy Vrijmoet, directeur van de Vierdaagsefeesten. De organisatie van Vrijmoet richt zich op de dag- en avondprogrammering, niet op de nachtprogrammering.

Komende jaren

Hoeveel groter gaat het Vierdaagse-evenement, met alle aanpalende festiviteiten, komende jaren nog worden? "Het grootser worden van het evenement is zeker geen doel op zich", zegt Vrijmoet. Om de drukte in de loop der jaren in goede banen te leiden, werd het aantal officiële feestlocaties de afgelopen tien jaar uitgebreid van tien naar veertig. "Het gevoel van drukte neemt af nu het beter verspreid is", meent Vrijmoet.

Het neemt niet weg dat de lokale horeca-vereniging (KHN) toch wat kleine zorgen opwerpt voor de toekomst. Hoe ver groeien de Vierdaagsefeesten nog door buiten het stadscentrum? En krijgen lokale ondernemers wel genoeg kans iets te organiseren, tussen de vele ondernemers die inmiddels van buitenaf komen? Het is iets waar de vereniging de komende jaren graag over in gesprek blijft met de festivalorganisatie en gemeente.

Verbroken records

Het aantal bezoekers van de Vierdaagsefeesten lijkt deze week alle eerdere records te breken. De gemeente laat weten dat er tot nu toe geen noemenswaardige incidenten zijn geweest.

Dat bezoekersrecord is natuurlijk deels te danken aan het mooie weer. "Het is niet zo dat het bezoekersaantal elk jaar met grote sprongen stijgt", zegt de woordvoerder van de burgemeester. "Afgelopen vier jaar waren de aantallen redelijk stabiel." De sfeer is eigenlijk altijd gezellig, vervolgt hij. "De feesten worden natuurlijk al tientallen jaren gevierd en dat gaat tot nu toe altijd goed."

En zo gaat ook deze editie wandelen en feesten weer hand in hand, en is er voor ieder wat wils. "De Nachtvierdaagse zou zonder de Wandelvierdaagse niet kunnen bestaan", zegt Reza. "En andersom geeft de Nachtvierdaagse de Wandelvierdaagse weer wat extra glans, onder jongeren in ieder geval."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl