NOS Nieuws

Terrassen in Utrecht en Den Bosch fors duurder

De prijzen van koffie, bier en rosé zijn deze zomer op terrassen in Den Bosch en Utrecht het meest gestegen: met ongeveer 4,5 procent. Ook Leiden en Rotterdam zitten ruim boven de landelijk gemiddelde stijging van 2,4 procent.

In Nijmegen, Arnhem en Enschede bleven de prijzen van consumpties in vergelijking met de zomer van 2017 nagenoeg hetzelfde. De voordeligste terrassteden zijn Zwolle en Breda.

Een en ander blijkt uit het jaarlijkse terrasonderzoek van horeca-adviesbureau Van Spronsen & Partners. Voor een rondje op het terras (twee koffie, twee fris, twee bier en twee rosé) moet in Amsterdam het meest worden betaald: 25 euro en tien cent. Amsterdam is daarmee voor het vierde achtereenvolgende jaar de duurste terrasstad van Nederland.

"Natuurlijk niet echt verrassend", zegt onderzoeker Guido Verschoor van Van Spronsen & Partners. "In Amsterdam zijn de vastgoed- en huurprijzen fors hoger dan elders in het land. Dat moet natuurlijk toch op een of andere manier worden terugverdiend."

Bier

De consumentenprijs van een flesje bier is dit jaar op menig terras harder gestegen dan de inkoopprijs van bier. Dit in tegenstelling tot voorgaande jaren, toen de hogere inkoopprijs voor cafés en restaurants niet helemaal werd doorberekend aan de klant.

"Qua inkoop steeg de prijs dit jaar met 2,5 procent, horeca-ondernemers verhoogden de prijzen gemiddeld met 3,5 procent", stelt Verschoor. Het lijkt erop dat de ondernemers wat achterstand willen inhalen. Over de afgelopen vijf jaar steeg de inkoopprijs van bier met 21 procent, maar de prijs in de horeca ging 'maar' zo'n 13 procent omhoog.

Voordeligst

Het verschil tussen de duurste terrasstad (Amsterdam) en de goedkoopste (Zwolle) is voor een rondje 3,75 euro. Met name liefhebbers van rosé kunnen het best naar Zwolle. Bier is het laagst geprijsd in Almere en in Enschede kan relatief goedkope koffie worden gedronken. In Maastricht zijn frisdranken het meest betaalbaar.

Dit betaal je voor twee koffie, twee fris, twee bier en twee rosé

Plaats 2018 (2017) Stad Prijs Stijging t.o.v. 2017
1 (1) Amsterdam 25,10 euro +3,5%
2 (2) Den Haag 24,38 euro +3,4%
3 (3) Den Bosch 24,00 euro +4,5%
4 (4) Haarlem 23,30 euro +1,7%
5 (8) Rotterdam 23,28 euro +4,4%
6 (5) Groningen 23,20 euro +2,9%
7 (12) Leiden 22,85 euro +4,2%
8 (13) Utrecht 22,83 euro +4,7%
9 (7) Zoetermeer 22,78 euro +2,1%
10 (6) Amersfoort 22,70 euro +1,5%

Dé trends op het terras deze zomer zijn (huisgemaakte) ijskoffies. Daarnaast blijven speciaalbieren populair om te bestellen. Timmermans: "Naast de populaire radler-, weizen- en rosébieren is er dit jaar ook veel aandacht voor lokaal gebrouwen bieren. Ook cocktails als de Aperol Spritz en gin-tonic zijn nu wel gemeengoed geworden op de terrassen."

De non-alcoholische dranken die het goed doen zijn zelfgemaakte limonades, ijsthee's en smoothies.

Steeds meer terrassen

Overigens blijft het aantal terrassen in Nederland maar stijgen. Volgens marktonderzoek Datlinq in Rotterdam telt ons land nu 20.600 terrassen. In 2013 waren dat er 19.900. Jaarlijks komen er grosso modo dus zo'n 100 bij.

In enkele steden leidde die groei de afgelopen jaren tot wrijving tussen gemeentebesturen, inwoners en ondernemers. In steden als Amsterdam, Haarlem, Hengelo en Leiden was of is een heftige discussie over 'de wildgroei' van het aantal terrassen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl