De verkeerstoren op vliegveld Zaventem
NOS NieuwsAangepast

Belgische luchtverkeer weer langzaam op gang na storing

In België is het hele luchtruim ontruimd geweest vanwege een technische storing bij luchtverkeersleider Belgocontrol. Op Twitter meldde de luchtverkeersleider even na vier uur dat het een 'clear the sky' uitvoerde vanwege een probleem met het "opladen" van de vluchtdata.

Door de storing kon de luchtverkeersleider de vliegtuigen in principe niet meer volgen en aansturen, waardoor opstijgen en landen niet mogelijk was. Belgische media melden dat er inmiddels weer vliegtuigen kunnen vertrekken en landen, maar met grote tussenpauzes.

"Het luchtverkeer wordt geleidelijk hernomen", zegt Belgocontrol bij de VRT. Vanavond zijn wel verschillende vluchten geschrapt.

Het gaat om het zogeheten lage Belgische luchtruim dat was afgesloten. Het hoge luchtruim, boven 7500 meter open gebleven. Dat betekent dat vliegtuigen nog wel over België heen konden vliegen.

De Luchtverkeersleiding Nederland meldde vlak voor vijven dat in elk geval één toestel uitgeweken is naar Schiphol.

Een woordvoerder van Belgocontrol zei dat er geen gevaar was voor de veiligheid van het luchtverkeer.

In mei 2015 werd het Belgische luchtruim ook al eens gesloten vanwege een elektrische storing. Die was pas na enkele uren verholpen. Een jaar later werd het Belgische luchtruim opnieuw gesloten omdat er te weinig personeel was bij de luchtverkeersleiding.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl