ANP
NOS Nieuws

Van Agt wil graag getuigen over De Punt: ik hoop bijna dat ik word opgeroepen

Oud-premier Van Agt wil voor de rechter getuigen over de treinkaping bij De Punt in 1977, als hij daarvoor wordt opgeroepen. Dat zei hij in een gesprek met Tijs van den Brink in het NPO-Radio 1-programma Dit is de dag. Van Agt gaf als minister van Justitie de opdracht tot de beëindiging van de gijzeling, waarbij acht mensen omkwamen.

Advocaat Liesbeth Zegveld, die de familie van de gedode Molukse kapers bijstaat, wil oud-generaal Henk van den Breemen en Van Agt als getuigen oproepen. Volgens haar heeft Van Agt tegen de mariniers gezegd dat de kapers de bevrijdingsactie niet mochten overleven.

"U zou de opdracht hebben gegeven: schiet ze allemaal maar neer, klopt dat?", vroeg Van den Brink aan Van Agt. "Nee natuurlijk niet. Als u niet zo'n aardige man was, zou ik u een draai om de oren geven", reageert hij.

Van Agt noemt het verbijsterend, dat hij samen met andere kabinetsleden in staat zou zijn om zo'n bevel te geven. "Ik ervaar de vraag bijna als beledigend. Het idee dat we tot zulke besluiten zouden kunnen komen."

De oud-premier zegt dat hij graag zal getuigen als het zover komt. "Ik zou graag komen, ik hoop bijna dat ik word opgeroepen. Dan zal ik vertellen hoe de waarheid is. Dan vertel ik hoe het echt is geweest."

ANP
De met kogels doorzeefde trein waarin de kapers de dood vonden

Op 11 juni 1977 maakten scherpschutters een einde aan de kaping. Zes Molukse gijzelnemers en twee gijzelaars kwamen daarbij om. Jarenlang is er discussie geweest over de toedracht van de beëindiging van de treinkaping. Uiteindelijk klaagden nabestaanden van de gedode Molukkers de Staat aan omdat de kapers van dichtbij zouden zijn geëxecuteerd.

De zaak loopt nog steeds. Volgende week woensdag beslist de rechter of er meer informatie nodig is, en er mogelijk nieuwe getuigen opgeroepen moeten worden. De advocaten van de Staat (landsadvocaten) hopen dat de rechtbank een eindvonnis uitspreekt om de slepende zaak definitief tot een einde te brengen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl