Dumoulin: 'Wilde hier mijn overleden oom eren'

Tom Dumoulin wilde om een bijzondere reden maar wat graag imponeren in de tweede Alpenetappe in de Tour de France. En dat deed hij. Op een voor hem speciale plek werd de Nederlander tweede en nam hij de derde plaats over in het algemeen klassement.

"Voor mij is deze dag heel speciaal. Ik heb hier leren skiën als kleine jongen", aldus Dumoulin. "Mijn oom huurde hier altijd een groot chalet voor de hele familie. Hij heeft mij leren skiën vroeger, dat was een mooie tijd."

"Dit voorjaar is hij overleden, twee weken nadat mijn tante was overleden", vertelt Dumoulin. "Mijn vader is dus redelijk onverwachts zijn zus en zijn broer verloren. Ik wilde hen vandaag eren door er in hun skidorpje vol voor te gaan."

'Helemaal kapot'

Nadat hij zijn wiel net voor Sky-renner Chris Froome als tweede over de streep had geduwd, was Dumoulin gesloopt. Hij hing nog zittend op zijn fiets over de hekken en moest daarna door een ploegleider vooruit worden geduwd.

Dumoulin: 'Ben helemaal kapot, het was het bijna waard'

"Ik ben echt helemaal kapot", vertelt Dumoulin, die overtuigde door in de afdaling na de Cormet de Roselend (tweede categorie) samen met ploegmaat Søren Kragh Andersen ervandoor te gaan. "Eigenlijk was de aanval gewoon een ingeving."

"We hebben deze rit verkend. Ik zag Søren terugkomen op de top en hij is een malloot in de afdaling. Toen zei ik: 'We gaan volle bak, zonder risico'. Toen hadden we dat gat, maar dat was eigenlijk toeval."

Concurrentie

Dat gat werd richting het einde van de race steeds kleiner gemaakt door Geraint Thomas, die kort voor de finish Mikel Nieve passeerde. "Thomas kon zijn krachten iets beter verdelen", vertelt Dumoulin. "Ik viel een klein beetje stil in de laatste paar kilometer, maar dat is denk ik geen schande. Ik ben tevreden."

De Nederlander staat derde met een achterstand van 1.44 minuten op geletruidrager Thomas (Sky). Het verschil tussen Dumoulin en nummer twee Froome bedraagt negentien seconden.

Thomas: 'Dumoulin is mijn grootste concurrent'

Thomas greep op imposante wijze de macht in de Ronde van Frankrijk. "Ik had dit niet verwacht. Een bergetappe winnen en de gele trui pakken is geweldig. Wat er ook gebeurt, mijn Tour is geslaagd."

'Froome geen rivaal'

Maar Parijs is nog ver en dus moet Thomas donderdag tijdens de derde zware Alpenetappe een hoop concurrenten in de gaten houden. "Dumoulin rijdt natuurlijk heel goed, maar ook Vincenzo Nibali en de mannen van Movistar en Lotto-Jumbo zijn sterk", aldus Thomas, die teamgenoot Froome niet noemt.

"Froome is de leider, hij is geen rivaal. Hij heeft veel grote prijzen gewonnen, voor mij is dit nog onbekend. Maar dit is een goede positie voor mij en de ploeg. We kunnen nu twee sterke kaarten spelen."

STER reclame