Thomas wint, Dumoulin vlak voor Froome over de streep Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Geraint Thomas heeft de macht gegrepen in de Tour de France. De Sky-renner won de tweede Alpenetappe en is de nieuwe drager van de gele tui.

Tom Dumoulin reed een ijzersterke etappe, hij finishte twintig seconden na Thomas als tweede. Dumoulin drukte zijn wiel vlak voor dat van Chris Froome over de streep en pakte daarmee twee extra bonificatieseconden.

Thomas leidt het algemeen klassement met een voorsprong van 1.25 op zijn ploeggenoot Froome. Tom Dumoulin staat derde en geeft 1.44 toe.

Steven Kruijswijk kon lang mee in de finale en klom naar de zesde plaats op 2.40 van de leider. Bauke Mollema zakte weg uit de top van het klassement.

De toptien van het algemeen klassement na de elfde etappe NOS

Vroeg in de etappe trok Alejandro Valverde ten aanval. Dumoulin ging in de afdaling naar de slotklim op jacht naar de Spanjaard, die kort nadat Dumoulin hem had bijgehaald wegzakte.

Thomas in tegenaanval

Dumoulin werd de eerste klassementsrenner in koers, Thomas opende de aanval op de Sunweb-renner. Hij kwam bij de Limburger en nam in de laatste kilometer afstand.

Froome kon in eerste instantie niet mee met zijn ploeggenoot, maar liet daarna onder anderen Kruijswijk, Romain Bardet, Nairo Quintana en Vincenzo Nibali achter zich. In extremis sloot de viervoudig Tourwinnaar zich nog aan bij Dumoulin.

De tweede Alpenetappe voerde de renners van Albertville naar La Rosière over vier beklimmingen. De klassementsmannen hielden op de eerste col van de buitencategorie, de Montée de Bisanne, hun kruit nog droog. Groenetruidrager Peter Sagan liet zich wel zien, net als dinsdag pakte hij de volle mep bij de tussensprint.

Op de klim moest Sagan de andere aanvallers zoals verwacht laten gaan. Julian Alaphilippe verstevigde zijn leidende positie in het bergklassement door als eerste boven te komen.

Mollema zakt weg

Geletruidrager Greg Van Avermaet capituleerde niet veel later op de Col du Pré (eveneens van de buitencategorie). Ook Bauke Mollema kon het tempo van Sky daar niet volgen. Mollema kampt met rugklachten, verloor gisteren al een kleine minuut en kwam niet meer in het stuk voor.

Mollema finishte als 36ste op 11.29 van Thomas. In het klassement zakte de Groninger naar de 23ste plaats.

Mollema: 'Dit was een heel slechte dag, dat voelde ik vanochtend al'

De eerste kandidaat die zich meldde voor de gele trui van Van Avermaet was Valverde. De 38-jarige Movistar-renner demarreerde uit het peloton, de andere favorieten verroerden zich niet.

Valverde ging op weg naar zijn ploeggenoot Marc Soler, die zich liet terugzakken uit de kopgroep. In het wiel van Soler pakte Valverde snel een minuut op de andere kopmannen. Het duo raapte bijna alle aanvallers op, alleen Mikel Nieve bleef buiten bereik.

Dumoulin ervandoor in afdaling

Zonder uitzondering voerde Sky het tempo aan in de favorietengroep, maar in de afdaling na de Cormet de Roselend (tweede categorie) kwamen twee Sunweb-renners naar voren. Dumoulin en Søren Kragh Andersen lieten de rest achter zich en sloten zich al snel aan bij Valverde en Soler.

Bekijk hier de samenvatting (5.45 min.) van de etappe naar La Rosière:

Samenvatting etappe 11: Thomas grijpt de macht, Dumoulin sterk Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Op de klim naar La Rosière (eerste categorie) vielen de twee helpers weg. De Limburger moest al het kopwerk doen, zijn vraag aan de Spanjaard om over te nemen beantwoordde Valverde door het hoofd te schudden.

Twee kilometer later liet Dumoulin de Spanjaard achter, die zich ook niet kon handhaven in de groep met favorieten.

Thomas valt aan

Thomas was de eerste die achter Dumoulin aanging. Zijn kopman Froome kon niet volgen, maar de viervoudig Tourwinnaar trok even later ook ten aanval.

De Sky-renners haalden Dumoulin een voor een bij. Voordat Froome zich bij de Limburger aansloot, perste Thomas er een eindsprint uit en won de etappe door vroege vluchter Nieve alsnog te passeren.

De uitslag van de elfde etappe

STER reclame