NOS NieuwsAangepast

Code geel vanwege aanhoudende droogte

Vanwege de aanhoudende droogte heeft de Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling code geel afgekondigd. Het neerslagtekort stijgt de komende periode waarschijnlijk naar 266 millimeter en dat is vergelijkbaar met het recordjaar 1976.

In de vandaag gepubliceerde Droogtemonitor staat dat vooral de aanvoer van water in de Rijn fors is gedaald. Code geel is afgegeven omdat deze aanvoer nu onder de norm voor juli ligt en er in meer dan één regio een watertekort dreigt.

De commissie verwacht dat de dalende wateraanvoer de komende twee weken aanhoudt. De Maas krijgt voorlopig wel genoeg water aangevoerd uit het buitenland, hoewel ook daar weinig regen valt.

Volgens de commissie zijn de sproeiverboden in delen van Brabant, Limburg, Gelderland, Overijssel en Drenthe nog altijd nodig. Op deze hoge zandgronden kan geen zoet water uit andere gebieden aangevoerd worden. Alleen regen kan de situatie daar verbeteren, zegt Harold van Waveren, strategisch adviseur waterveiligheid bij Rijkswaterstaat.

Vraag en aanbod

Code geel houdt in dat Rijkswaterstaat, waterschappen, ministeries en het KNMI de waterstand nauwlettend in de gaten houden. Het is daarbij belangrijk dat vraag en aanbod van water in balans blijft.

Volgens Van Waveren komt het ongeveer eens in de twee tot vijf jaar voor dat de waarschuwing wordt ingezet. "Dat valt nog mee. In 2003 hadden we code rood. Toen was het zo droog dat er tekorten waren voor het koelwater van onze energiecentrales en dreigde stroomuitval."

Waterkwaliteit

Rijkswaterstaat en de waterschappen roepen op om alleen te gaan zwemmen op officiële zwemlocaties. De waterkwaliteit is de afgelopen week afgenomen. Er zijn steeds meer meldingen over blauwalg, botulisme, vissterfte en ongewenste bacteriën in het water.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl