ANP
In samenwerking met
RTV Noord
NOS Nieuws

250 euro voor iedere Groninger met aardbevingsschade

Iedereen met erkende schade door gaswinning heeft recht op een overlastvergoeding van minimaal 250 euro. Dat heeft de Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade Groningen bekendgemaakt.

De Tijdelijke Commissie is sinds april dit jaar verantwoordelijk voor de afhandeling van de schade die de gaswinning in Groningen veroorzaakt.

Vanochtend is een lijst met tarieven bekendgemaakt. Daarop staat een overlastvergoeding van 250 euro en van 500 euro voor mensen die meer dan 10.000 euro aan schade hebben.

Allerlei mensen over de vloer

De uitkering van de overlastschade gaat niet ten koste van andere vergoedingen. "Het moet puur worden gezien als vergoeding voor al het gedoe bij de schadeafwikkeling, zoals allerlei mensen die over de vloer komen", aldus een woordvoerder van de commissie bij RTV Noord.

Op de nieuwe tarievenlijst staan nog meer bedragen waar gedupeerden recht op hebben. Zo kunnen ze een dagdeelvergoeding van 95 euro krijgen voor de uren dat ze thuis moeten zijn voor de opname van schade en/of herstel van de schade. Voor schoonmaakkosten na het schadeherstel geldt een vergoeding van 150 euro.

De betrokkenen krijgen de vergoedingen niet automatisch op hun rekening. Ze moeten ze eerst aanvragen.

Advertentie via Ster.nl