Alaphilippe wint eerste bergetappe van de Tour

Julian Alaphilippe heeft de eerste Alpenetappe van de Tour gewonnen. De Fransman bezorgde QuickStep in Le Grand-Bornand de vijftigste seizoenszege en bekroonde zijn dag in de aanval bovendien met de bolletjestrui.

Greg Van Avermaet reed ook de hele dag in de kopgroep en finishte als vierde. Hij kwam 1.39 voor de klassementsmannen over de streep en behoudt daardoor de gele trui.

Van alle favorieten deelde alleen Daniel Martin een speldenprikje uit. Het spektakel waarop werd gehoopt tussen de kopmannen bleef verder uit in de etappe over vier grote Alpencols, die eindigde na een afdaling van veertien kilometer na de laatste klim.

In de favorietengroep ontbrak Bauke Mollema aan de finish. Hij moest op de slotklim lossen en verloor 51 seconden op de andere klassementsmannen. Rigoberto Urán, die net als Mollema zondag was gevallen op de kasseien, gaf zelfs 2.36 toe.

De verschillen ten opzichte van Geraint Thomas, de best geklasseerde klassementsman NOS

Alaphilippe was de aanstichter van de eerste noemenswaardige kopgroep. In zijn kielzog sprongen twintig renners weg uit het peloton, onder wie Robert Gesink en Tom-Jelte Slagter.

Ook Peter Sagan ging in de aanval, de groenetruidager won de tussensprint en deed daarmee goede zaken in het puntenklassement.

Op de Col de la Croix Fry (eerste categorie) viel de grote kopgroep uiteen. Gesink en Slagter kwamen in de tweede groep terecht, maar Gesink toonde zijn klasse en vocht zich terug op de zwaarste klim van de dag, de Montée de plateau des Glières (buitencategorie).

Intussen liep de voorsprong van de aanvallers op naar ruim zeven minuten en werd duidelijk dat de favorieten de ritzege aan de aanvallers moesten laten. Van Avermaet mocht intussen dromen van het behouden van zijn gele trui.

Bekijk hier de samenvatting (5.52 min.) van de eerste Alpenetappe:

Samenvatting etappe 10: Alaphilippe pakt ritzege en bolletjestrui Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Op de onverharde wegen van het Plateau des Glières lieten de favorieten elkaar met rust. Chris Froome kwam even in de problemen door een lekke band, waarna de mannen van Sunweb zich op kop nestelden.

De Sky-knechten van Froome namen het heft in handen en drukten het tempo, waardoor Froome snel kon terugkeren.

Froome rijdt lek op onverharde weg, Sky trapt op de rem

Op de voorlaatste klim, de Col de Romme (eerste categorie) demarreerde Rein Taaramäe. De Est werd bijgehaald door Alaphilippe, die er alleen vandoorging en als eerste boven was.

Gesink bevond zich op de top in een groep met Van Avermaet, Jon Izagirre en Lilian Calmejane op een minuut van Alaphilippe, die alleen maar verder uitliep.

Gesink moest de anderen laten gaan, waardoor de ritzege definitief uit het zicht verdween. Hij werd in de afdaling na de slotklim, de Col de la Colombière, zelfs voorbijgereden door de favorietengroep, die op een dikke drie minuten van Alaphilippe finishte.

Groenewegen net op tijd

Dylan Groenewegen, die aan de kasseien kneuzingen in zijn knie had overgehouden, kende een zware dag. Hij kwam een halve minuut voor het verstrijken van de tijdslimiet binnen op 34.02 van Alaphilippe.

De uitslag van de tiende etappe

STER reclame