Video van dode vrouw en kind op Middellandse Zee, 'moedwillig achtergelaten'
Een Spaanse groep die migranten op de Middellandse Zee helpt, beschuldigt de Libische kustwacht ervan twee vrouwen en een kind te hebben achtergelaten in internationale wateren. Een vrouw en de kleuter overleefden het niet.
De hulporganisatie Proactiva Open Arms zette beelden van de twee doden die door hulpverleners werden gevonden tussen de drijvende resten van een boot, op sociale media.
Let op: de beelden kunnen als heftig worden ervaren.
De drie probeerden samen met ongeveer 160 anderen vanuit Libië de oversteek te maken naar Europa. Volgens Proactiva Open Arms werden ze zo'n 150 kilometer uit de kust gesnapt door de Libische kustwacht. De mensen werden gedwongen om aan boord te gaan van de kustwachtboot, maar de vrouwen zouden dat hebben geweigerd.
Daarop zouden de Libiërs de twee en het kind hebben achtergelaten en hun boot hebben vernield. Een commercieel schip zou de migranten niet te hulp zijn geschoten.
Kustwacht: beschuldiging 'lachwekkend'
Een woordvoerder van de Libische kustwacht ontkent desgevraagd tegen het Duitse persbureau DPA dat er mensen zijn achtergelaten. Hij noemt het verwijt van de Spaanse hulpgroep "lachwekkend".
De Libische kustwacht maakte eerder vandaag bekend dat een boot met 158 passagiers, onder wie 34 vrouwen en negen kinderen, voor de kust van de stad Khoms werd ontdekt. Alle opvarenden zouden humanitaire en medische hulp hebben gekregen en zijn overgebracht naar een opvangkamp in Khoms.
'Italië verantwoordelijk'
De baas van Proactiva Open Arms, Oscar Camps, vindt dat de Italiaanse autoriteiten verantwoordelijk zijn voor de dood van de vrouw en het kind die door zijn organisatie werden gevonden.
Volgens Camps werkt de nieuwe Italiaanse regering samen met Libië om migranten tegen te houden en worden daarbij ook gewapende milities ingehuurd. Mensenrechtenorganisaties hebben veel kritiek en zeggen dat migranten die naar Libië worden teruggestuurd het risico lopen mishandeld, verkracht of uitgebuit te worden.
Kijk hier naar de reactie van Camps vanaf het schip.
De Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini wijst die kritiek met klem van de hand. "Leugens en beledigingen van een of andere buitenlandse ngo tonen alleen maar aan dat we gelijk hebben", schreef hij op Facebook.
De Internationale Organisatie voor Migratie zegt dat dit jaar tot nu toe 1443 migranten zijn verdronken in de Middellandse Zee. Het aantal migranten dat Europa via de Middellandse Zee probeert te bereiken daalde afgelopen twee jaar fors.