NOS NieuwsAangepast

Kiss & ride bij Schiphol gaat mogelijk geld kosten

Iemand met de auto vlak bij de terminal op Schiphol afzetten of ophalen gaat misschien geld kosten. Dat bevestigt Schiphol na een bericht in De Telegraaf. Nu is de zogeheten 'kiss & ride' nog gratis.

"De optie om met de auto te komen blijft gewoon, maar daar komt mogelijk een vergoeding tegenover te staan", zegt een woordvoerder van de luchthaven. Hoeveel het gaat kosten, en wanneer de tarieven ingaan, is nog niet duidelijk. De luchthaven onderzoekt het plan. "Het is nog de vraag of we dit echt gaan doen."

Schiphol overweegt de maatregel om zo milieuvervuiling terug te dringen en de passagiersstromen van en naar de luchthaven beter te reguleren. Betaald halen en brengen kan ertoe leiden dat mensen vaker met het openbaar vervoer komen.

Op auto aangewezen

Bert van Wee, hoogleraar transport en logistiek, verwacht dat mensen die voor de gezelligheid iemand afzetten wel zullen overwegen de trein te pakken.

Maar niet iedereen gaat met het openbaar vervoer als er voor een kiss & ride betaald moet worden. Er zijn veel mensen die op het platteland wonen en geen goede verbinding met het openbaar vervoer hebben. "Die zijn vaak op de auto aangewezen", zegt Van Wee.

Schiphol overweegt het beprijzen voor kiss & ride naar eigen zeggen dus ook omdat het de luchtkwaliteit wil verbeteren. Bert van Wee, hoogleraar transport en logistiek, begrijp dat wel. "De luchtvaart staat in toenemende mate onder druk omdat het zo vervuilend is."

Het beprijzen van de kiss & ride zal "wel iets schelen", zegt Van Wee. "Halen en brengen leidt tot heel veel autokilometers." Maar het liefst ziet hij dat er een belasting komt op kerosine en vliegtickets; daar hoeft nu geen btw over te worden betaald. Daar gaat Schiphol uiteindelijk niet over. "Dat moeten overheden en de KLM's van deze wereld doen."

'Parkeren niet duurder'

Schiphol lijkt de parkeertarieven overigens niet op te willen schroeven. "Parkeertarieven zijn in het verleden al omhoog gegaan, parkeren is al wel redelijk aan de prijs", zegt de woordvoeder van Schiphol tegen de NOS.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl