ANP

Nijmegen maakt zich op voor de 102e Vierdaagse. Het evenement gaat dinsdag van start met 44.480 deelnemers. Een kleine 3000 mensen die zich hadden ingeschreven, hebben hun startbewijs vandaag niet opgehaald in Nijmegen.

Het is een gebruikelijk beeld. Elk jaar vallen er voor de start al enkele duizenden wandelaars uit. Dit jaar is Saskia Fokker uit Veenendaal één van hen. Ze heeft haar voet in het gips. "Ik heb in januari bij mijn hobby moderne dans een blessure opgelopen", zegt ze tegen Omroep Gelderland. "Ik landde verkeerd."

In eerste instantie werd gedacht aan een kneuzing, maar het kwam maar niet goed. En daarom zit ze nu in het gips. Ze moet bovendien morgen een MRI-scan laten maken van haar voet. En dus loopt ze voor het eerst in jaren niet mee. "Als mijn ouders en zusje onderweg zijn, moet ik naar het ziekenhuis."

Het Rode Kruis staat klaar om duizenden blaren te prikken Omroep Gelderland

Hoewel het evenement dus pas morgen van start gaat, werd vandaag ook al de eerste blaar behandeld. Het Rode Kruis heeft op verschillende plekken langs de route posten ingericht. Daar staan 750 vrijwilligers de komende dagen klaar om medische hulp te verlenen.

Zij houden zich vooral bezig met blaren prikken. Zo werden er vorig jaar 16.551 blaren behandeld door de vrijwilligers. "Vorig jaar hebben we 7750 naaldjes gebruikt voor het blaren prikken, 30.000 handschoentjes, 20 kilometer tape en 20 liter jodium", zegt Belinda van der Gaag van het Rode Kruis.

De 102e editie van de Vierdaagse belooft warm te worden. Dat verhoogt het risico op blaren, zegt het Rode Kruis. Wandelaars krijgen daarom het advies om extra sokken mee te nemen en halverwege de dag droge sokken aan te trekken.

Verder moeten mensen zich goed voorbereiden op de warmte door voldoende eten en drinken mee te nemen. "Neem ook af en toe een bouillonnetje of sportdrankje voor de nodige zouten en mineralen. Of eet een zakje chips", zegt het Rode Kruis. Daarnaast worden luchtige kleding, een hoofddeksel en goed insmeren aangeraden.

STER reclame