Dumoulin deed het in rustdagen altijd rustig aan, dus vandaag ook

De Ronde van Frankrijk is al negen dagen onderweg, maar voor Tom Dumoulin voelt het alsof de strijd pas dinsdag écht losbarst. "We hebben heel veel stress gehad, maar uiteindelijk om niks", verwijst Dumoulin naar het geringe verschil tussen de klassementsmannen.

Bijna alle favorieten kregen in de eerste week wel ergens te maken met pech. De kanshebbers staan daardoor in het algemeen klassement binnen een minuut van elkaar. Dumoulin vindt dat jammer.

"Bij grote verschillen had je renners gezien die met risicovolle aanvallen proberen de koers open te breken. Morgen kan het weer best gesloten zijn."

'Fysieke strijd tegen elkaar'

In de eerste week reden de renners van de Vendée via Bretagne naar Roubaix. Zondagavond verplaatste het circus zich naar Annecy, waar dinsdag de eerste van drie Alpenritten op het programma staat.

"De eerste negen dagen waren niet de leukste. Het ging vooral om de vraag: wie heeft er het meeste geluk? Nu wordt het een fysieke strijd tegen elkaar en is de vraag: wie is de sterkste?"

Het tijdsverschil tussen de favorieten op de eerste rustdag NOS

Dumoulin staat vijftiende in het algemeen klassement, vlak achter Bauke Mollema en vlak voor Steven Kruijswijk. Dat de favorieten zo dicht bij elkaar zouden staan, had Lotto-Jumbo-kopman Kruijswijk niet verwacht.

"Het verbaasde me, maar het houdt het wel spannend voor de rest van de Tour. Ik ben zelf gewoon blij dat ik de eerste dagen goed ben doorgekomen."

Groenewegen kan de Tour ondanks kneuzingen vervolgen

"We hebben twee keer gewonnen met Dylan (Groenewegen, red)", vervolgt Kruijswijk, "en Primoz (Roglic, red.) en ik staan er goed voor. Hopelijk ga ik zo goed zijn als ik denk dat ik ben. We hebben nog geen bergen gehad, dus het is de vraag hoe het gaat zijn."

Kruijswijk hoopt dat hij meer kan dan alleen aanklampen bij de concurrentie. "Mocht ik een kans zien in de finale, zal ik hem pakken. Maar ik denk dat de etappes van woensdag en donderdag eerder ritten zijn voor mij om iets te proberen".

Dinsdag is de streep getrokken na een afdaling van vijftien kilometer na de Col de la Colombière. Woensdag kent de etappe een finish bergop in skioord La Rosière, donderdag gaan de renners naar Alpe d'Huez.

'Geel is mooi, maar kost energie'

De kans dat Wout Poels in de aanval gaat, is nihil. Poels rijdt de Tour als meesterknecht van Chris Froome en wordt geacht zijn kopman te allen tijden bij te staan. "Ik moet Chris en Geraint (Thomas, red.) door de bergen loodsen en wat hand-en-spandiensten verrichten", zegt Poels over zijn rol bij Sky.

Poels: 'Chris door de bergen loodsen, dat vind ik wel mooi om te doen'

Geraint Thomas staat op plaats twee in het klassement en zou dinsdag zomaar de gele trui kunnen overnemen. Thomas staat nu nog op 43 tellen van geletruidrager Greg Van Avermaet, die geen specialist is in het hooggebergte.

"Het is altijd wel lekker om het geel te hebben, maar het kost ook moeite en energie om het te verdedigen. Maar je moet het niet laten liggen natuurlijk", zegt Poels.

Kopman Froome houdt zich in de jacht op zijn vijfde Tourzege op de vlakte over de sterkte van zijn concurrenten. "Het is lastig te zeggen, want we hebben nog geen zware klim gehad. Maar we zullen er snel achter komen."

Froome over concurrenten: 'Moeilijk te zeggen wie er sterk is'

Dumoulin heeft wel een concreet antwoord op de vraag welke concurrenten een sterke indruk maken. "Froome en Vincenzo Nibali."

"Dat is gewoon een gevoel, klassementsrenners spelen altijd een spelletje met elkaar. Iedereen probeert zijn pokerface op te zetten, dus het is moeilijk te zien. Maar ik gok dat zij wel goed zijn."

STER reclame