In duingebied De Kruisberg bij Heemskerk heeft urenlang brand gewoed. De Veiligheidsregio Kennemerland zegt dat er een fles lampolie is gevonden en vermoedt dat het vuur aan het eind van de ochtend is aangestoken.

Het vuur is onder controle en inmiddels is het sein brand meester gegeven. Wel kan er nog sprake zijn van smeulende resten in de grond. Het nablussen kan nog de hele avond duren.

Volgens de Veiligheidsregio Kennemerland is een gebied van een halve vierkante kilometer door de brand getroffen. Vanuit de lucht ziet het gebied er zo uit:

Dronebeeld van grote duinbrand Heemskerk

Zestien blusvoertuigen uit de omgeving werden opgeroepen om het vuur te bestrijden. Twee chinook-helikopters van de luchtmacht werden ook ingezet.

Wegen afgesloten

Omliggende wegen zijn afgesloten zodat de hulpdiensten er goed bij kunnen. De weggetjes zijn ontzettend smal en er moet water worden aangevoerd voor de bluswerkzaamheden. NOS-verslaggever Marc-Robin Visscher die ter plaatse is, meldde eerder dat de brandweer een zogenoemde stoplijn had ingericht, zodat de brand zich niet verder kon uitbreiden. Daarna is de brand onder controle gebracht.

De brandweerwagens die bij de operatie betrokken zijn, komen uit de regio's Kennemerland, Zaanstreek-Waterland, Noord-Holland Noord en Utrecht. De brand was niet bij bewoond gebied. Door middel van een NL Alert werden mensen erop geattendeerd dat ze het gebied moesten verlaten.

Een Chinook van de Luchtmacht hielp met blussen ANP

De brand die woedde, is geen brand waarbij bossen zichtbaar in de brand stonden, legde woordvoerder Dick Kol van de veiligheidsregio uit. "Je moet moet meer denken aan zandlagen die onder onze voeten lopen. Dat kun je niet zien." Daarom moest iedereen het gebied verlaten.

Ook bussen rijden door de brand andere routes. Met een politiehelikopter werd de brand van boven geobserveerd.

NH Nieuws meldt dat er twee pelotons van de brandweer in Utrecht voor hulp richting Heemskerk gestuurd zijn. Een brandweerman van het korps uit Veenendaal zette dit op Twitter:

STER reclame