Aangeklaagde president Sudan in vip-lounge WK-finale

President Bashir sprak gisteren met Poetin in het Kremlin EPA

De wegens genocide aangeklaagde Sudanese president Omar al-Bashir heeft in Moskou de WK-finale tussen Frankrijk en Kroatiƫ bijgewoond. Hij zat, op uitnodiging van de Russische president Poetin, in de viplounge van het Loezjniki-stadion. Ook Poetin en de Franse president Macron zagen vanuit het prominentenvak hoe het Franse elftal zegevierde.

Bashir is aangeklaagd door het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag vanwege volkerenmoord, misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden, begaan tijdens militaire operaties in de provincie Darfur in 2003 en daarna.

Laks

De aanklager van het Strafhof ergert zich al jaren aan de laksheid van landen die Bashir niet lieten oppakken toen hij op hun grondgebied was. Bashir was gisteren in het Kremlin voor overleg met president Poetin. Rusland heeft twee jaar geleden afstand genomen van het Strafhof.

De internationale voetbalbond FIFA wilde geen antwoord geven op de vraag hoe Bashirs aanwezigheid te rijmen valt met het mensenrechtenbeleid van de voetbalbond.

STER Reclame