De Refuge du Goûter
NOS Nieuws

Minder klimmers mogen Mont Blanc op vanwege overbelaste refuge

Autoriteiten in de Franse Alpen hebben een beperking ingesteld voor het aantal klimmers dat de komende dagen de Mont Blanc op mag. De reden is de drukte op de meest gebruikte route naar de top, de Goûter-route, en met name in de schuil- overnachtingsplek, de Refuge du Goûter.

Het futuristische bouwwerk dat boven op een bergkam staat, biedt plaats aan maximaal 120 klimmers. Dat aantal wordt geregeld overschreden en dat brengt veiligheidsrisico's met zich mee, zeggen de autoriteiten in de Haute-Savoie.

Daarom mogen met ingang van vandaag alleen nog klimmers naar boven die al een plek in de refuge gereserveerd hebben. De maatregel geldt acht dagen. Voor andere, minder gebruikte routes geldt geen beperking.

De Mont Blanc is met een hoogte van 4808,72 meter de hoogste berg van West-Europa. Hij ligt op de grens van Frankrijk en Italië en geldt als een gevaarlijke berg.

In 2016 stierven er negen klimmers, vorig jaar zestien. Vaak was dat door gebrek aan ervaring. Om het aantal ongelukken te beperken, is een lijst opgesteld van materialen die elke klimmer bij zich moet hebben.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl