Initiatiefnemers Donnie Bergsma (l) en Diva Mayday NH Nieuws | AT5

Bij ongeveer 350 horecazaken in Amsterdam gaat vandaag de regenboogvlag uit. Kroegen, maar ook de A'DAM toren, Paradiso en de Melkweg hullen de gevel in de kleuren van de regenboog of hangen de vlag in top. De vlag is een statement van de Amsterdamse horeca tegen het geweld en de onverdraagzaamheid waar de lhbti-gemeenschap mee te maken heeft.

Initiatiefnemer Donnie Bergsma, werkzaam in de homohoreca, maakte zelf mee hoe een mishandelde dragqueen een bar binnen rende. "Zij was in elkaar geslagen door drie jongens, wat ik heel erg vond. Mensen keken ernaar, maar deden eigenlijk niks. Ze werd uitgelachen. Ze kreeg het gevoel dat het haar schuld was, en dat raakte me heel erg", vertelt hij bij AT5.

Ik heb vaak het gevoel: nobody cares
Mede-organisator Diva Mayday is bevriend met de Amsterdamse dragqueen Monique de la Fressange. Zij stond onlangs op een taxi te wachten toen drie mannen haar aanvielen. Ze liep blauwe plekken en een gekneusde neus op. Eerder had Mayday de Amsterdamse gemeenteraad op het anti-homogeweld in de stad gewezen.

Mayday: "We staan vaker te demonstreren voor onszelf en dat vind ik te gek. Maar ik heb vaak het gevoel: nobody cares. Het idee om nu ook de reguliere horeca te mobiliseren om een statement te maken vind ik tof. Dus we zijn iedereen gaan bellen. Voordat we het hele verhaal verteld hadden, zeiden ze: ja we doen mee.'

Iedereen moet zich veilig voelen
Bergsma: "Er gaat geen week voorbij waarin je niet leest dat er geweld wordt gepleegd. Dat er transgenders in elkaar worden geslagen is belachelijk. Ik vind het belangrijk dat iedereen in de stad zich veilig voelt."

Bergsma en Mayday zijn blij dat ook de reguliere horeca in Amsterdam meedoet. Bergsma: "Wat er nu gebeurt is dat het hele volk opstaat en dat iedereen het voor elkaar opneemt." Mayday: "We zijn geen freaks, we zijn de kleur van de stad. Ook al vind je het niet leuk, kijk de andere kant op. Maar blijf van ons af."

STER reclame