NOS Wielrennen

Van Vleuten bekroont suprematie in Giro Rosa met zege op Zoncolan

Van Vleuten superieur op Monte Zoncolan

Annemiek van Vleuten kan de eindzege in de Giro Rosa bijna niet meer ontgaan. De wielrenster van Mitchelton-Scott kwam in de koninginnenrit solo over de finish op de beruchte Monte Zoncolan en verstevigde daarmee haar leiding in het algemeen klassement.

Zondag kan Van Vleuten na Marianne Vos (2011, 2012 en 2014) en Anna van der Breggen (2015 en 2016) de derde Nederlandse winnares worden van de Ronde van Italië voor vrouwen. In de slotrit verdedigt ze een voorsprong van bijna drie minuten op Ashleigh Moolman.

Annemiek van Vleuten in de roze trui

Vluchters

Nadat de vluchtsters Silvia Valsecchi, Sara Penton en Olena Pavloechina - die in de stromende regen het hazenpad hadden gekozen - op 15 kilometer van de meet waren teruggepakt, doemde de Zoncolan op: een klim van 10,5 kilometer met een gemiddelde stijging van 11,5 procent en uitschieters van 22 procent.

Ashleigh Moolman koos op 5,5 kilometer van de finish de aanval en kreeg Van Vleuten met zich mee. Ze sloegen een gat van ruim een minuut, waarna Van Vleuten de Zuid-Afrikaanse met nog 2,5 kilometer te gaan achter zich liet en solo de streep passeerde.

In roze op de Zoncolan

Daarmee deed Van Vleuten het beter dan haar teamgenoot Simon Yates, die acht weken geleden in het roze als tweede boven kwam op de Zoncolan. Voor Yates eindigde de Giro in mineur, maar voor dat scenario lijkt de Nederlandse niet te hoeven vrezen.

Zondag is de tiende en laatste etappe, een rit van 120 kilometer met start en finish in Cividale del Friuli.

Brand van podium

Lucinda Brand duikelde van het podium. De nummer twee van het klassement hield lang stand op de Zoncolan, maar moest passen toen concurrente Amanda Spratt er kort voor de top vandoor ging.

Op karakter kwam ze uiteindelijk als zesde boven. Daardoor werd de renster van Sunweb op de voorlaatste dag nog gepasseerd door Moolman en Spratt. Brand is nu vierde in het klassement.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl