AFP
NOS Nieuws

Rumoerig bezoek van Trump aan Europa en oproer lijkt nog niet voorbij

Demonstranten blijven Trump achtervolgen tijdens zijn verblijf in Groot-Brittannië. Gisteren waren alleen al in Londen zo'n 100.000 mensen op de been, vandaag liepen zo'n 10.000 mensen door de Schotse hoofdstad Edinburgh en ook werd hij uitgejouwd bij een partijtje golf op zijn eigen golfbaan, bij Turnberry aan de Schotse westkust.

"No Trump, no KKK, no racist USA" was de leus van demonstranten die in Trump een racist zien. Trump zwaaide naar hen en ging verder met golfen.

Paraglider

De meeste aandacht ging uit naar de actievoerder van Greenpeace die gisteravond ondanks de strenge veiligheidsmaatregelen met een paraglider over het resort kon vliegen. "Trump, ver onder par #resist", stond er op het doek dat hij met zich meevoerde. Greenpeace verwijt Trump onder meer dat hij het klimaatakkoord van Parijs heeft opgezegd. Trump werd meteen naar binnen gebracht, maar de actievoerder had verder geen kwade bedoelingen.

De politie is nog op zoek naar hem, omdat hij het vliegverbod boven het resort heeft genegeerd. Volgens de politie heeft hij zichzelf in groot gevaar gebracht, omdat er voor de beveiliging van Trump overal scherpschutters stonden opgesteld. Volgens de BBC heeft Greenpeace de politie van de komst van de paraglider op de hoogte gesteld.

Naast de paraglider van Greenpeace waren er meer protestacties tegen Trump in Schotland:

Trump zwaait naar betogers in Schotland

Maandag ontmoet Trump zijn Russische ambtgenoot Poetin op een top in Helsinki. De ontmoeting komt op het moment dat speciaal aanklager Robert Mueller, die in de VS onderzoek doet naar de Russische inmenging bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016, twaalf Russen heeft aangeklaagd. Zij worden onder meer beschuldigd van het hacken van e-mails van de Democratische Partij en Hillary Clinton.

De Russen zouden in dienst zijn van de Russische militaire inlichtingendienst GRU. Het Kremlin heeft betrokkenheid bij de verkiezingen altijd ontkend. Trump noemt het onderzoek van Mueller consequent een heksenjacht.

Amerikaanse Congresleden van zowel de Democratische als Republikeinse partij hebben er bij Trump op aangedrongen dat hij Poetin op de top hard aanpakt. Enkelen riepen Trump zelfs op de top met Rusland onmiddellijk te annuleren. Trump zei eerder het onderwerp van de Russische inmenging zeker onder de aandacht van Poetin te brengen.

Op Twitter deelt Trump een sneer uit aan zijn voorganger Obama, die volgens hem eerder had moeten ingrijpen. "De verhalen gisteren over de twaalf Russen waarover jullie hebben gehoord, gebeurden tijdens de regering-Obama, niet de regering-Trump. Waarom deden ze er niets aan, zeker omdat president Obama in september, vóór de verkiezingen, door de FBI op hoogte was gesteld?"

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl