1. Ga naar het menu
 2. Ga naar de inhoud
EPA
NOS Nieuws

Drie dagen later kan fotograaf Yuri Cortez het nog steeds niet bevatten

 • Carmen Dorlo

  redacteur Online

 • Carmen Dorlo

  redacteur Online

Yuri Cortez moet wel de meest besproken fotograaf van de laatste week zijn. De Mexicaanse AFP-fotograaf werd afgelopen woensdag bedolven onder de Kroatische voetballers toen zij het winnende doelpunt tegen Engeland vierden.

Tijdens de val bleef hij fotograferen. "Ik wist gewoon: ik moet hoe dan ook foto's blijven maken", vertelt hij aan de NOS. "Ook al lag ik op de grond. Ze waren zo dichtbij, zo uitbundig. Ik zat zo dicht op hun gezichten."

De telefoon van Cortez staat al dagen roodgloeiend, toch heeft hij na drie dagen aan gemiste telefoontjes en sms'jes toch tijd. "Het is nu 05.30 uur hier. Maar laten we maar bellen, ik voel me zo schuldig als ik jullie niet te woord kan staan", vertelt de net ontwaakte Cortez. "De afgelopen dagen waren zo waanzinnig. Ik heb bijna niet kunnen slapen. Iedereen, wereldwijd, wil me opeens spreken."

Hét moment

Het bovengenoemde moment deed zich voor tijdens de halve finale. Tijdens de verlenging viel het derde doelpunt, gemaakt door de Kroatische spits Mandzukic. Die rende na zijn goal richting de plek waar Cortez, en andere collega-fotografen, zaten. Toen de Kroatische wisselspelers hem rennend besprongen en omhelsden, viel hij om, recht op Cortez. Cortez belandde onder een stapel uitbundige Kroatische voetballers.

Ja, ik denk dat dit de beste foto's zijn die ik ooit heb gemaakt.

Yuri Cortez

"Ik zag dat Mandzukic naar me toe kwam rennen, dus ik wisselde snel mijn lens voor foto's van dichtbij", vertelt Cortez. "Toen draaide ik me weer om en zag ik iedereen om me heen staan. Voor ik het wist, viel ik om. Het was echt waanzin. Ik kon me niet voorstellen dat ik dit ooit mee zou maken."

Bekijk hier het moment terug:

Mandzukic schiet Kroatië in verlenging naar WK-finale, 2-1

De eerste momenten na de val hadden de voetballers het nog niet door, zegt hij. "Volgens mij dachten ze dat ik een voetballer was. Maar toen zag Mandzukic mijn camera en vroeg iedereen of ik wel oké was. Ze hielpen me omhoog en ik kreeg zelfs nog een kus."

Cortez is ontzettend blij dat hij niet stopte met foto's maken. "Ja, ik denk dat dit de beste foto's zijn die ik ooit heb gemaakt. In mijn 30-jarige carrière als fotograaf heb ik dit nog nooit eerder meegemaakt. Gewoon, die hele situatie, onderdeel zijn van hun enthousiasme. Het was echt geweldig. Het beste moment ooit."

 • AFP
  Spelers van het Kroatisch voetbalelftal helpen Yuri Cortez
 • AFP
  AFP-fotograaf Yuri Cortez wordt bedolven onder de Kroatische voetballers, die de winnende goal tegen Engeland vierden. Dat moment leverde hem kapotte apparatuur op, maar ook iconische foto's
 • AFP
  Nog een foto van Yuri Cortez

Cortez is inmiddels weer thuis, in Mexico. De finale tussen Frankrijk en Kroatië morgen fotografeert hij dus niet. "Dat vind ik zo jammer. Ik heb nog geprobeerd om het vliegtuig tegen te houden", lacht de 53-jarige man. Maar hij was al een maand in Rusland, dus het was tijd om terug te gaan. "Ik had het echt leuk gevonden om morgen ook nog te fotograferen, en weer zo'n moment mee te maken. Maar dat was toch niet mogelijk geweest, denk ik. Dit was echt een once in a lifetime-experience."

Cortez is de baas van het AFP-kantoor in Mexico. In het verleden heeft hij veel fotoreportages gemaakt van het Midden-Oosten en Latijns-Amerika. De laatste jaren maakt hij ook foto's van grote sportevenementen. Het was dus niet zijn eerste WK. Zijn volgende evenement? De Olympische Spelen in Tokio in 2020. "En daar maak ik dan hopelijk weer zo'n bijzondere foto's, haha."

Maar eerst slapen. "Ik ben zo moe. Ik moet echt verder gaan bijslapen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl