Sabrina van der Sloot
NOS Sport

'Een plek bij de eerste vier is zeker realistisch voor de waterpolosters'

Tussen al het sportgeweld van het WK voetbal en de Tour de France begint vandaag het EK waterpolo in Barcelona. De Nederlandse mannen- en vrouwenploeg reizen af naar Spanje om deel te nemen aan het belangrijkste toernooi van dit jaar.

Met name voor de Nederlandse vrouwen is het toernooi een uitgelezen kans om weer eens succes te boeken. De afgelopen twee jaar viel sportief gezien tegen.

Tijdens de Olympische Spelen van Rio in 2016 was er zelfs geen Nederlands waterpoloteam te bewonderen en het laatste WK viel vorig jaar voor de Oranje-vrouwen tegen.

Kanshebber

Desondanks zijn de Nederlandse waterpolosters in Barcelona kandidaat voor de titel. "Een plek bij de eerste vier is zeker realistisch", reageert olympisch kampioen in 2008 en tegenwoordig commentator, Iefke van Belkum. "Twee maanden geleden haalden ze nog de finale van de World League."

"Het gaat heel spannend worden op het EK. De top ligt allemaal heel dicht bij elkaar. Ik denk dat wel zes landen een serieuze kans maken op de titel. Daarnaast is de top van Europa ook meteen de top van de wereld. Dat maakt het toernooi zo leuk."

De Nederlandse vrouwen zitten in een poule met Israël, Frankrijk, Griekenland, Kroatië en Italië. "De poule komen ze echt wel door. Je moet bij de eerste vier eindigen om verder te komen. Daarna is alles mogelijk."

Bouwen

Nadat de Olympische Spelen werden gemist en het WK tegenviel, is bondscoach Arno Havenga gaan bouwen aan een nieuwe ploeg. "Een aantal jonge speelsters is aan het team toegevoegd, in combinatie met een aantal vaste krachten", legt Van Belkum uit.

"Ik vind het heel spannend om te zien hoe dat gaat uitpakken. Gaan ze spelen als een jonge ploeg zonder stress of blijft de spanning een rol spelen? De meiden die al langer meelopen, moeten de boel op sleeptouw nemen. Eigenlijk zijn ze nu aan het bouwen om straks in 2020 in Tokio weer op de Olympische Spelen te kunnen presteren."

Iefke van Belkum in 2007 als international

Een aantal Nederlandse speelsters komt uit in grote buitenlandse competities. Van Belkum volgt er een paar op de voet.

"Op welke speelsters we moeten letten? Sabrina van der Sloot, dat is de belangrijkste speelster." Van der Sloot speelt in de Italiaanse competitie voor Catania. De ploeg uit Sicilië is een topploeg in de wereld. "Ook ben ik erg benieuwd naar Maud Megens, die in Amerika speelt."

"Ik leef in ieder geval nog steeds heel erg mee met de meiden, omdat ik weet hoe hard ze ervoor gewerkt hebben. Het gaat heel spannend worden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl