NOS Voetbal

Treedt België in de voetsporen van Oranje?

De Belgische kranten waren na het verlies in de halve finales tegen Frankrijk eensluidend: erg jammer, maar een derde plaats zou ook een bekroning zijn op een fantastisch toernooi.

Nooit eerder keerden de Rode Duivels immers met een WK-medaille huiswaarts. Een zege op Engeland vanmiddag in de troostfinale betekent tevens dat Eden Hazard en consorten met een positief gevoel huiswaarts vliegen. Net als Nederland, vier jaar geleden.

Oranje rekende destijds overtuigend af met Brazilië, het gastland dat al aangeschoten wild was na de 7-1 vernedering door Duitsland in de halve eindstrijd. Robin van Persie, Daley Blind en Georginio Wijnaldum zorgden voor een 3-0 overwinning.

2014: Nederland veel te sterk voor Brazilië en wordt derde

Zestien jaar eerder, in Frankrijk, bood de troostfinale Oranje juist bar weinig verlichting. Destijds ging de ploeg van bondscoach Guus Hiddink met 2-1 onderuit tegen Kroatië. Robert Prosinecki en Davor Suker scoorden voor de Kroaten, Boudewijn Zenden redde de eer voor Nederland.

Een scenario dat ook de Belgen kennen. In 1986, de enige andere keer dat onze zuiderburen om het brons streden, bleven de Duivels achter met lege handen. Na verlenging was Frankrijk te sterk (2-4).

De laatste vijf troostfinales op het WK

2014 Nederland-Brazilië 3-0
2010 Duitsland-Uruguay 3-2
2006 Duitsland-Portugal 3-1
2002 Zuid-Korea-Turkije 2-3
1998 Kroatië-Nederland 2-1
1998: Kroatië troeft Oranje af om derde plaats op WK

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl