Ouderen met een tattoo: 'Ook zij hebben vaak een bucketlist'
"Het taboe is er nog niet helemaal af, maar je ziet wel steeds vaker dat ouderen een tatoeage nemen", zegt Rebecca Leidelmeijer. Gisteren opende zij een tattooshop in een verpleeghuis van Humanitas in Rotterdam. De toename verklaart ze onder meer doordat steeds meer medewerkers in de ouderenzorg tatoeages hebben. En dat brengt mensen op ideeën, ook ouderen.
Sinds dat rechtsgeldig is, kiezen steeds meer ouderen ervoor om 'niet reanimeren' te laten tatoeëren. "En laatst heb ik bij een man de naam van zijn overleden vrouw getatoeëerd", vertelt Leidelmeijer in het NOS Radio 1 Journaal. Bij ouderen gaat het meestal om subtiele printen. "Het zijn vooral veel symbolen of kleine plaatjes. Ik verwacht niet dat veel ouderen hun hele rug vol laten zetten."
Al tatoeërend komt ze bijzondere verhalen tegen. "Laatst had ik een zorgmedewerker van een andere instelling. Die had zo'n speciale band opgebouwd met een oudere man die ze verzorgde, dat ze samen dezelfde tatoeage hadden laten zetten."
Je moet wel voorzichtig zijn als je een oudere gaat tatoeëren.
Het vraagt veel zorgvuldigheid om de naald in de huid van een wat ouder iemand te zetten, vertelt Leidelmeijer. "Het is heel anders dan bij jonge mensen. De rek is uit de huid en de huid is ook veel dunner. Je moet heel voorzichtig zijn en er rekening mee houden dat sommige ouderen bepaalde medicijnen gebruiken." Sommige medicijnen kunnen leiden tot antistolling, waardoor de huid minder snel geneest.
Hoewel ze zich heeft gespecialiseerd in het tatoeëren van ouderen, betekent dat niet dat mensen onder de 65 niet welkom zijn in haar zaak. "Iedereen mag langskomen."