Reservisten worden opgeroepen bij dreiging of terreuraanslag
Geen beroepsmilitairen, maar reservisten worden straks ingezet om strategische plekken als Schiphol of Amsterdam Centraal Station te bewaken bij een terreuraanslag of als er een ernstige dreiging is. Dat bevestigt Defensie naar aanleiding van berichtgeving in het AD.
Nu werken politie en marechaussee samen met het leger, maar Defensie zegt dat reservisten heel goed kunnen invallen, zodat de beroepsmilitairen tijd hebben voor ander werk. "We willen reservisten hier meer voor gaan inzetten, want bewaken en beveiligen is hun specialisme", vertelt luitenant-kolonel André van Wijk.
Defensie benadrukt dat het verlenen van militaire bijstand voor het handhaven van de openbare orde een van de taken is van de Nationale Reserve. Minister Bijleveld noemt de reservisten "een soort flexibele schil van onze organisatie". "Ze worden ook nu al voor dit soort dingen ingezet als dat nodig is. Dat is gewoon de uitwerking van onze nationale taak."
Beter schieten
De deeltijdmilitairen krijgen dan bereikbaarheidsdiensten, waarin ze niet te ver van huis mogen zijn en direct van hun werk weg moeten kunnen. Ze krijgen straks extra training, om bijvoorbeeld beter te kunnen schieten. Volgend jaar moeten de eerste pelotons inzetbaar zijn. In 2022 moeten er negen pelotons van dertig mensen reservisten zijn voor dit soort invalklussen.
Staatssecretaris Visser riep vorige maand al op vaker reservisten in te zetten. Ze maken Defensie flexibeler, terwijl ook bedrijven profiteren, zei ze. "Overweeg daarom om uw mensen tijdelijk bij Defensie neer te zetten. Laat hen ervaring opdoen. Met leiderschap. Met incasseren. Met doorzetten. Daar hebben we allemaal wat aan. In het belang van vrede en veiligheid."