Van accountant in Syrië naar kok op de Zwarte Cross
Er hangt een uitgelaten sfeer op het festival Zwarte Cross. Gisteren zijn er al zo'n 25.000 man aangekomen op de camping. Zij gaan vandaag op zoek naar een lekkere snack voor bij hun biertje. Bijvoorbeeld bij de kraam van een cateringbedrijf uit de Achterhoek. Daar verkopen ze dit jaar Haloumi; een Syrische snack, gemaakt door de Syrische Juan Saleh.
Drie jaar geleden kwam Saleh (35) aan in Nederland. Nu is hij in dienst bij cateringbedrijf De Timp, maar het was lang zoeken naar zijn plek in de samenleving. Vooral het vinden van een baan was lastig. "In Syrië was ik opgeleid tot accountant, maar in Nederland is het voor mij moeilijk om dat werk te doen, dus moest ik iets anders zoeken."
89 procent geen baan
Saleh is niet de enige die problemen heeft met het zoeken van werk. In april bleek dat slechts 11 procent van de asielzoekers die in 2014 een verblijfsvergunning kregen 2,5 jaar later een baan had. Bovendien is het lastig om een baan te vinden die past bij iemands opleiding en interesses.
Saleh is dit wel gelukt. Toen hij voor de vrijwilligers die hem hielpen ging koken, viel dat erg in de smaak. Zijn taalcoach heeft hem in contact gebracht met het bedrijf zodat hij zijn recept kon laten proeven.
De snack bestaat uit groente, peterselie en Syrische kruiden in filodeeg. "Van mijn moeder heb ik geleerd om het met kaas te maken. Ik hou ervan als ze pittig zijn, maar voor De Timp maak ik ze iets minder pittig dan in Syrië." Deze snack doet het zo goed dat Saleh nu bezig is andere maaltijden te bedenken.
Het is lekker, maar je moet gewoon iets hebben waar het bier in trekt.
De 'Syrische' snack, zoals het gerecht genoemd wordt op de Zwarte Cross, doet het ook goed op het festival. "Het is pittig, maar wel lekker. Ik kwam hier gewoon voor de bitterbal, maar je moet wel afwisseling hebben", vertelt een festivalganger. Zo kritisch is hij echter niet. "Je moet gewoon iets hebben waar het bier in trekt." En nee, de Syrische snack zal het nooit winnen van de frikandel of de kroket. "Maar het is wel lekker krokant. Dat is echt die buitenkant."
Win-winsituatie
Inmiddels werkt Juan samen met zijn vrouw Shukran twee maanden bij het cateringbedrijf. Directeur Luuk Domhof is gesteld op zijn nieuwe medewerkers. "Het is een win-winsituatie", zegt hij. "Wij hebben twee mensen die nieuwe gerechten kunnen maken, en misschien gaat het hen helpen een weg te vinden in Nederland. Dat hoop ik."
Saleh is in ieder geval erg blij met deze kans. "Ik leer hier veel. We praten veel met Nederlanders, want het is belangrijk om de taal te leren en ik doe een horecaopleiding zodat ik van koken mijn werk kan maken. Ik wil nog veel verschillende soorten eten maken, ik heb veel ideeën."