NOS Wielrennen

Giro Rosa: Van Vleuten slaat toe en zet concurrentie op grote achterstand

Machtsgreep Van Vleuten in Giro Rosa

Annemiek van Vleuten heeft in de Giro Rosa een geslaagde gooi naar de roze leiderstrui gedaan. De regerend wereldkampioen tijdrijden sloeg toe in de klimtijdrit over vijftien kilometer van Lanzada naar Diga di Campo Moro. Ze was met een tijd van 46.06 ruimschoots de snelste.

Ashleigh Moolman uit Zuid-Afrika werd op 2.29 tweede in de race tegen de klok. Lucinda Brand moest 2.54 toegeven op Van Vleuten en eindigde als derde in het dagklassement.

De 35-jarige Van Vleuten stootte de 3.26 langzamere Amanda Spratt, haar Australische ploeggenote bij Mitchelton-Scott, van de eerste plaats in de algemene rangschikking.

"Ik rijd best aardig goed omhoog tegenwoordig, maar dit had ik niet verwacht", reageerde Van Vleuten op NPO Radio 1. "Ik pak vandaag tweeënhalve minuut op een klimster pur sang. Dan kan ik niet zeggen dat ik geen klimster meer ben. Ongelooflijk dat het gat zo groot was."

Orange Pictures
Annemiek van Vleuten tijdens haar klimtijdrit in Italië

De etappekoers voor de vrouwen duurt tot en met zondag. Zaterdag is de koninginnenrit met een finish op de roemruchte Zoncolan.

Vorig jaar eindigde Van Vleuten in de Giro Rosa als derde, achter de nu absente winnares Anna van der Breggen en de Italiaanse Elisa Longo Borghini.

Algemeen klassement na de zevende etappe

1. Annemiek van Vleuten (Nederland)
2. Amanda Spratt (Australië) + 2.57
3. Lucinda Brand (Nederland) + 3.01
4. Ashleigh Moolman (Zuid-Afrika) + 3.54
5. Katarzyna Niewiadoma (Polen) + 4.21
6. Megan Guarnier (Verenigde Staten) + 4.33
7. Cecilie Uttrup Ludwig (Denemarken) + 4.39
8. Ruth Winder (Verenigde Staten) + 5.52
9. Elisa Longo Borghini (Italië) + 6.34
10. Sabrina Stultiens (Nederland) + 6.35

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl