Van Basten niet blij met 'aansteller' Neymar: maar hij zorgt wel voor humor

Als lid van een technische studiegroep van de FIFA is het Marco van Bastens taak om het WK voetbal in zijn totaliteit te analyseren, maar ook om samen met zijn collega's te bepalen wie de Gouden Bal krijgt als beste speler van het toernooi.

Wat dat betreft, heeft Neymar met zijn theatrale gedrag en zogenaamde blessures weinig punten gescoord bij Van Basten. Dat werd wel duidelijk tijdens een persconferentie van de studiegroep vandaag in Moskou.

"Humor in sport is altijd leuk en Neymar heeft ons aan het lachen gemaakt, dus dat is positief", zei Van Basten. "Maar serieus, zijn houding was niet goed. Als je zo veel doet alsof, gaat dat je niet helpen. Dat moet hij zelf ook begrijpen."

De voormalig topspits zag dat Neymar, die met Brazilië in de kwartfinales werd uitgeschakeld, het ook op een ander vlak moeilijk had dit WK. "Er wordt zo strak verdedigd dat zelfs spelers als hij en Lionel Messi geen ruimte meer hebben. Dat is het huidige voetbal, maar daar moeten we oplossingen voor vinden."

Tevreden over Rusland

Tijdens de persconferentie kwamen veel verschillende onderwerpen voorbij. Van de stadions tot de statistieken en van technische hulpmiddelen als de videoscheidsrechter tot dode spelmomenten. In september presenteert de studiegroep zijn eindrapport.

Van Basten liet verder zijn gedachten gaan over de "interessante" WK-finale tussen Frankrijk en Kroatië. "Frankrijk heeft zo veel goede spelers dat het bijna logisch is dat ze ver zijn gekomen. Ik vind het leuk dat een klein land als Kroatië kan winnen."

Vooral het spel van Luka Modric kan hem bekoren. "Hij bepaalt het spel en stuurt het team. Met zo'n speler kom je altijd ver. En Kroatië strijdt dit toernooi echt tot de laatste snik. Finales zijn altijd speciaal. Kleine dingen zullen het verschil maken."

STER reclame