Concert van André Rieu op het Vrijthof vorig jaar
NOS Nieuws

Kritiek over opvoering Duits strijdlied, maar André Rieu blijft het spelen

Violist en orkestleider André Rieu krijgt de laatste dagen veel kritiek. Zijn opvoering van het Duitse strijdlied Alte Kameraden is ongepast, wordt gezegd. "Voor oud-gevangenen van concentratiekampen en hun nabestaanden is dit bijzonder pijnlijk", zegt Martine Letterie van de stichting Vriendenkring Neuengamme.

Volgens Pierre Rieu, zoon en woordvoerder van André, is het lied met een heel ander doel gecomponeerd en stoppen ze niet met het opvoeren van het strijdlied. "De mars is ver voor de oorlog geschreven, in 1889. Het was een lied over kameraadschap in het leger. Wij spelen het nu al 30 jaar lang, dat gaan we echt niet meer aanpassen", vertelt hij aan de NOS.

Rieu's opvoering van Alte Kameraden kreeg aandacht doordat Rieu een soortgelijk nummer neuriede tijdens een jaarcongres van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Hij adviseerde de gemeenten om elke vergadering te beginnen met een lied om de saamhorigheid te bevorderen. Daarna bracht hij het nummer ten gehore, dat door meerdere media werd bestempeld als Alte Kameraden. Dat bleek echter niet te kloppen (hij neuriede Wien bleibt Wien), maar hij blijkt dit lied toch te spelen tijdens zijn concerten.

Ik denk dat dit gewoon een gevalletje is van hoge bomen vangen veel wind.

Pierre Rieu

Volgens Letterie lijkt het lied onschuldig, omdat het in 1889 is geschreven, maar is Alte Kameraden hét marslied dat in concentratiekamp Neuengamme werd gespeeld bij de aankomst van gevangenen, bij executies en bij crematies, zegt ze in het NOS Radio 1 Journaal. "Het is voor oud-gevangenen heel pijnlijk om dit lied dan ook weer te horen. Het is ongepast om het nu nog te spelen."

Jammer

Rieu is het daar dus niet mee eens. "We hebben nog nooit eerder kritiek hierop gekregen. En trouwens, volgens mij speelt bijna elke fanfare in Limburg dit lied ook. Ik denk dat dit gewoon een gevalletje is van hoge bomen vangen veel wind." Een korte zoektocht laat inderdaad zien dat het lied door meerdere fanfares wordt uitgevoerd. Ook de Marinierskapel en de Kapel van de Koninklijke Luchtmacht zouden regelmatig Alte Kameraden spelen, meldt 1Limburg.

Hij vindt het jammer dat de focus nu op een heel ander onderwerp is gekomen. "Mijn vader wilde aantonen hoe muziek mensen bij elkaar brengt, hoe er een heel speciale sfeer wordt gecreëerd, maar nu gaat het alleen maar hierover. Dat is jammer."

Als het spelen van dit nummer mensen heeft gekwetst, dan betreuren zij dat zeer, sluit Rieu af.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl