NOS Nieuws

Oververhitte huizenmarkt: makkelijker om een koper te vinden dan een huis

Dat ene beschikbare huis snel kopen, voor veel geld en nog voor je oude huis verkocht is. De huizenmarkt blijft oververhit, zegt de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM).

Het is dan ook moeilijk geworden om een huis te vinden. Er stonden afgelopen kwartaal 11 procent minder huizen te koop dan een jaar eerder, en de prijzen blijven stijgen. De woningen die op de markt komen zijn ook zo weg: gemiddeld binnen 45 dagen, dat is 16 dagen sneller dan een jaar terug.

Niet vreemd dus dat veel mensen die een huis kunnen kopen, dat al doen voordat ze hun oude huis verkocht hebben, een trend volgens de NVM. Het is immers makkelijker om een koper te vinden dan een woning. "In de crisis was dat precies andersom", aldus Ger Jaarsma, voorzitter van de NVM.

Opvallende ouderen

Opvallend is het koopgedrag van de groeiende groep 60-plussers. Volgens de NVM gaan zij een steeds grotere rol spelen op de huizenmarkt. Twee van de vijf huizen die nu te koop staan worden door hen aangeboden. Dat zijn vaak grotere, duurdere woningen buiten de stad.

"Veel 60-plussers van nu hebben in het verleden een eengezinswoning betrokken met hun gezin, en dat zijn toch vaker woningen die gelegen zijn buiten de stad", verklaart Jaarsma. "Het gaat relatief vaak om de babyboomers die in de jaren 70 een nieuwbouwwoning hebben betrokken en daarna niet meer verhuisd zijn."

Dat wil niet zeggen dat ze weer kleiner gaan wonen als de kinderen het huis uit zijn. "Of het nu komt doordat de appartementen er niet zijn of dat ze niet aansluiten bij de woonwensen, feit is dat twee derde van de 60-plussers weer voor een eengezinswoning kiest."

Een deel van de woningen die ze achterlaten, is nu vaak aantrekkelijk voor starters. Ze zijn ouderwets ingericht en moeten vaak opgeknapt worden. Daardoor zijn ze goedkoper dan vergelijkbare modernere woningen die wel goed onderhouden zijn. Maar Jaarsma waarschuwt ook voor een valkuil: "Vaak zijn er dan wel investeringen nodig om de woning te moderniseren, en de vraag is of de koper dat gefinancierd krijgt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl