EPA

Een gillende mooie vrouw in een Belgische outfit, of een huilende mooie vrouw met een Engelse sjaal om: van de FIFA mogen ze niet meer te veel in beeld komen tijdens WK voetbalwedstrijden. De diversiteitsdirecteur van FIFA, Federico Addiechi, heeft omroepen opgeroepen niet meer in te zoomen op "lekkere vrouwen".

Addiechi wil zo seksisme in de voetbalwereld tegengaan. Volgens anti-discriminatiegroep Fare Network is seksisme namelijk het grootste probleem tijdens het WK in Rusland. De organisatie heeft uitzendingen gemonitord en dertig gevallen gevonden waarbij er seksistische beelden werden uitgezonden.

Een supporter van Portugal tijdens het WK voetbal AFP

Het hard optreden tegen het inzoomen op mooie vrouwen wordt onderdeel van het beleid van FIFA, zegt Addiechi tegen de BBC. "Dit is een van de activiteiten waar we zeker mee bezig zullen zijn in de toekomst. Het is een normale evolutie."

Voor het WK waren er zorgen dat homofobie en racisme grote problemen zouden opleveren. Maar volgens Fare Network is dit niet het geval. Volgens hen is seksisme het grootste probleem. Zo zijn er volgens de organisatie minstens 300 vrouwen, vaak van Russische komaf, lastiggevallen op straat door mannelijke voetbalfans. Ook worden tijdens dit WK vaak vrouwelijke presentatoren live tijdens hun uitzending gezoend of vastgepakt, stelt de anti-discriminatiegroep.

Voorbeelden daarvan zijn in deze filmpjes te zien:

Sommige fans zijn aangesproken op hun gedrag en hebben hun bezoekersrecht om de stadions te bezoeken verloren. Andere fans is verzocht het land te verlaten.

Ook Getty Images werd aangesproken op een seksistische actie. Zij publiceerden een fotoalbum met de "lekkerste fans". Het album bestond uit alleen maar mooie, jonge vrouwen. Daarop ontving het fotopersbureau veel kritiek. Ze hebben de foto's verwijderd en hun excuses aangeboden.

STER reclame