Film en museum over Thaise reddingsactie in grot in de maak

De jongens in de grot, vlak nadat ze gevonden werden anp

De Thaise voetballers en hun coach zijn pas twee dagen geleden gered, maar de plannen voor een film zijn nu al uitgewerkt. Ook de plannen voor een museum, ín de grot waar de jongens twee weken vastzaten, zijn vergevorderd.

Gisteren werd al bekend dat filmstudio Pure Flix een film gaat maken over de reddingsactie. Vandaag bracht ook regisseur John M. Chu naar buiten dat hij, in samenwerking met filmstudio Ivanhoe Pictures, zich gaat storten op een filmbewerking van het verhaal. Volgens Ivanhoe Pictures heeft de Thaise overheid de filmstudio zelf uitgekozen om het verhaal in beeld te brengen.

Maar de keuze van de filmstudio valt op sociale media niet in goede aarde. Veel mensen zijn bang dat de film 'gewhitewashed' wordt en dat de hoofdrollen niet door Thaise acteurs, maar Amerikaanse acteurs zullen worden gespeeld. Aan die geruchten maakte Chu, regisseur van onder meer vier Step Up-films, snel een einde. Hij zei op Twitter dat de angst voor 'whitewashing' ongegrond is.

Jon M. Chu
@jonmchu
I refuse to let Hollywood #whitewashout the Thai Cave rescue story! No way. Not on our watch. That won’t happen or we’ll give them hell. There’s a beautiful story abt human beings saving other human beings. So anyone thinking abt the story better approach it right & respectfully.
7 maanden geleden

"Dit is een prachtig verhaal over mensen die andere mensen redden. Dat moet op een correcte en respectvolle manier onder handen worden genomen", schreef hij.

Museum

Maar de filmstudio's zijn niet de enige bedrijven die een slaatje slaan uit de reddingsactie. Het grottenstelsel in Chiang Rai wordt dus ook een enorm museum. In het museum zal vooral de reddingsactie centraal staan. "Een interactieve database wordt opgezet. Het zal een enorme attractie worden in Thailand", zei Narongsak Osottanakorn, voormalig gouverneur en leider van de reddingsactie.

Het is nog onduidelijk wanneer de films en het museum zullen verschijnen.

De twaalf jongens en hun voetbalcoach zaten sinds 23 juni vast in de grot. Na negen dagen werden ze gevonden tijdens een zoekactie door Britse duikers. Tijdens een reddingsactie van drie dagen werden alle mensen door de duikers gered. De jongens liggen nu in het ziekenhuis, en het gaat naar omstandigheden goed.

De reddingsoperatie werd dinsdag afgesloten. Een terugblik:

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Van vermissing tot redding: voetbalteam vast in grot

STER Reclame