NOS Nieuws

Hardere aanpak van criminelen die 'bovenwereld' manipuleren

Minister Grapperhaus van Justitie wil criminelen die door hun investeringen in de bovenwereld vaak buiten het zicht van de politie blijven, harder aanpakken. Hij trekt hiervoor eenmalig 100 miljoen euro uit, zoals was aangekondigd in het regeerakkoord. Het gaat daarbij met name om criminelen die geld verdienen met de illegale drugsproductie, schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer.

"We kunnen niet hebben dat hele woonwijken of recreatieparken door criminelen worden gegijzeld, omdat daar wietkwekerijen zijn of liquidaties plaatsvinden", zegt de bewindsman in het AD. Maar ook de aanwezigheid van gevaarlijke drugslabs in woonwijken en het dumpen van giftig chemisch afval uit die labs in de natuur wil de minister met de gerichtere aanpak bestrijden.

Horeca en vastgoed

Grapperhaus wil dat het extra geld gestoken wordt in onderzoek naar criminelen die hun geld witwassen in de horeca of in vastgoed. Ook worden ondernemers en lokale bestuurders bedreigd, en makelaars en advocaten gecorrumpeerd, zegt Grapperhaus. De verwevenheid tussen onder- en bovenwereld moet beter in kaart worden gebracht, en de betrokken organisaties moeten beter samenwerken, vindt hij.

"Nu heeft de politie een vermoeden, de fiscale opsporingspolitie weet iets. We moeten die puzzelstukken bij elkaar zien te krijgen."

Panden sluiten

Er komt ook aanvullende wetgeving, waardoor burgemeesters bijvoorbeeld meer middelen krijgen om panden te sluiten. Daarbij gaat het om panden waar drugs zijn gevonden of waar de productie van drugs wordt voorbereid. Eerder kondigde de minister aan dat er zwaardere straffen komen op het bezit van automatische vuurwapens - die steeds vaker worden gebruikt bij liquidaties - en voor zware delicten die in georganiseerd verband worden gepleegd.

Alle regio's is gevraagd wat nodig is voor de aanpak van de zogenoemde ondermijnende criminaliteit, waarbij de onderwereld zich middels zwart geld en intimidatie een positie verwerft in de bovenwereld. Van de 100 miljoen euro die Grapperhaus hiervoor beschikbaar stelt, gaat 85 miljoen euro naar de uitvoering van regionale plannen en 15 miljoen naar versterking van de landelijke onderzoekscapaciteit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl