Na 118 jaar verdwijnen papieren kaartjes uit metro Parijs

time icon
Phil Beard / Flickr / Creative Commons by-nc-nd

Parijs stapt over drie jaar af van het bekende witte papieren kaartje in de metro. De organisatie die verantwoordelijk is voor het openbaar vervoer in de Franse hoofdstad heeft besloten dat in 2021 alle kaartjes digitaal moeten zijn, vergelijkbaar met een OV-chipkaartsysteem.

Veel mensen die dagelijks van de Parijse metro gebruikmaken, hebben al een elektronisch abonnement met dito check-in-kaart. Straks komen er twee nieuwe digitale opties bij: voor toeristen en voor mensen die af en toe met de metro gaan. Daarmee verdwijnen de kleine papieren kaartjes op termijn helemaal.

De rechthoekige kaartjes, die vaak in een 10-rittenkaart (een carnet genoemd) worden verkocht, bestaan sinds de opening van de metro in 1900. Nadelen zijn dat ze vaak kapotgaan, je ze makkelijk kwijtraakt of het papiertje na gebruik op de stoep belandt.

Generalising / Flickr / Creative Commons by-sa

"Vijf procent van de metrokaartjes verliezen hun magnetische werking waardoor ze niet meer werken, tot onvrede van de klanten", zegt een woordvoerder van transportorganisatie Ile-de-France Mobilites (IDFM). "Deze problemen zijn met de nieuwe kaartjes straks opgelost."

De nieuwe type kaarten worden vanaf volgend jaar stapsgewijs ingevoerd, zodat het metrosysteem tijdens de Olympische Spelen in Parijs in 2024 weer helemaal bij de tijd is.

STER Reclame