Horst Seehofer
NOS Nieuws

'Grap' Duitse minister over uitgezette Afghanen valt verkeerd

"Ik had het niet zo besteld, maar uitgerekend op mijn 69ste verjaardag werden 69 mensen naar Afghanistan teruggestuurd", zei de Duitse minister van Binnenlandse Zaken Seehofer gisteren met een glimlach. Vandaag worden die opmerking en glimlach hem behoorlijk ingewreven. Een van de 69 uitgeprocedeerde en uitgezette Afghanen heeft kort na zijn gedwongen terugkeer naar Kabul zelfmoord gepleegd.

Volgens een mensenrechtenorganisatie ging het om een asielzoeker van 23 die acht jaar geleden als minderjarige naar Duitsland was gegaan. Uiteindelijk werd zijn asielaanvraag afgewezen en werd hij samen met 68 andere Afghanen uitgezet.

Daarover was Seehofer zeer te spreken, liet hij gisteren lachend weten, vooral omdat het merendeel van de uitgezette Afghanen uit zijn CSU-'thuisstaat' Beieren kwam. Seehofer voert in de coalitie met zusterpartij CDU van bondskanselier Merkel een felle strijd over het migratiebeleid. De CSU wil een veel strenger toelatingsbeleid dan Merkel en de haren, onder meer in de hoop de anti-immigratiepartij AfD wind uit de zeilen te nemen.

Roep om aftreden

Zijn geglunder over zijn 'verjaarscadeau' levert hem achteraf vooral op sociale media veel kritiek op, nu dus duidelijk is geworden dat een van de uitgezette Afghanen zelfmoord heeft gepleegd. Hier en daar klinkt de roep om Seehofers aftreden, onder meer van de jongerenafdeling van de sociaal-democratische SPD, de coalitiegenoot van CDU-CSU in Berlijn.

Seehofer zelf heeft nog niet in het openbaar gereageerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl