Einde aan zwembad-soap Deventer: bewoners halen badje weg

Een conflict over een badje in een voortuin in Deventer is opgelost. De gemeente vergoedt de kosten die de bewoners hebben gemaakt toen zij het badje verplaatsten van de straat naar een vlonder.

De bewoners hebben het bad aan het einde van de middag weggehaald. De eigenaar is het daar niet mee eens, maar doet dit "om narigheid te voorkomen", schrijft RTV Oost.

Het badje stond op een stoep, tot onvrede van de gemeente:

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Het zwembad moet weg, maar dat gaat de eigenaar niet regelen

Het badje (5 bij 3 meter, voor de kinderen uit de buurt) stond sinds april op de openbare weg in de volksbuurt het Rode Dorp. Maar de gemeente zag dat niet zitten: de veiligheid kon niet gegarandeerd worden.

De bewoners besloten daarop het badje in de voortuin van initiatiefnemer Wesley de Vries te plaatsen. Zij kochten vlonders waarop het badje kon liggen. Daar was de woningcorporatie tegen; die vreesde waterschade aan de huizen als het water eruit zou lopen.

Vlonders

Ook de gemeente was tegen. "Voor een zwembad van een dergelijk formaat is een omgevingsvergunning nodig", mailde een ambtenaar. Deventer wilde echt handhaven: uiterlijk vandaag moest het badje weg. Vanwege de veiligheid en aansprakelijkheid.

"Mooi niet", zeiden de bewoners. "Het badje blijft gewoon staan". Ze wilden een gesprek met iemand van de gemeente. Die zegt nu dat "de communicatie niet goed is verlopen" en belooft de kosten voor het verplaatsen van het badje op zich te nemen.

Nadat media over de kwestie hadden geschreven, verklaarden inwoners van andere wijken in Deventer zich solidair. Inmiddels staan op meerdere plekken in de stad kleine zwembaden. Ook heeft de PvdA-fractie in de gemeenteraad er vragen over gesteld.

Dit is een artikel van

STER Reclame