Engeland: van drankorgie in tandartsstoel naar WK zonder schandaal

1996: Paul Gascoigne in Hong Kong Getty

Engeland. Prachtig voetballand, maar meestal tegenvallend op een wereldkampioenschap. Vooral beroemd vanwege de schandalen. De schandalen? Waar zijn die eigenlijk gebleven? Bondscoach Gareth Southgate houdt ze allemaal buiten de deur.

De stemming rondom The Three Lions is deze zomer vrijwel uitsluitend positief. De spelers zijn niet allemaal houwdegens, maar vaak toppers met een fluwelen touch. Ook opmerkelijk: de beruchte fans, keurig als een kerkkoor.

#ItsComingHome

En die fijne online hypes. Van het bij vlagen hilarische #GarethSouthgateWould (Gareth Southgate Zou) tot aan alle variaties op #ItsComingHome, een referentie aan de klassieker Football is coming home.

Het leek eerst vooral ironisch bedoeld. Wie geloofde dat nou? Maar naarmate Engeland meer won, heeft het lied steeds meer de klank gekregen van een stoere strijdkreet voor een leger met herwonnen hoop.

Ze hebben de plaats ingenomen van de welbekende schandalen, die aan Engeland kleefden als een post-it aan het prikbord. De speler die vreemdgaat. Een andere speler die vreemdgaat met de vrouw van een teamgenoot. Alle schandalen rond Wayne Rooney. En alles met drank natuurlijk.

Paul Gascoigne viert zijn verjaardag aan vooravond van het EK van '96 NOS

De klassieker in het genre dronken-Engelse-voetballers-on-tour: The Dentist Chair. De tandartsstoel.

1996. Voor het 'Football is coming home'-EK begint, oefenen de Engelsen nog even in Hong Kong. De spelers krijgen een avond vrij. Wat fijn dat het hotel vlak naast een beruchte bar zit. Bier vliegt door de lucht, shots verdwijnen in kelen alsof het bronwater is, shirts worden kapotgescheurd. Niemand die erom maalt.

Tot de foto's opduiken. Op die beroemde kiekjes lijken Paul Gascoigne, Teddy Sheringham, Steve McManaman en Robbie Fowler allerminst op voetballers. Het 'hoogtepunt': Gascoigne zit in een tandartsstoel, zijn hoofd achterover getrokken, terwijl twee flessen in zijn mond worden geleegd.

De meest recente rel rond het Engels team? Vraag het bondscoach-voor-even Sam Allardyce. Nog voor hij in 2016 ook maar een training heeft geleid of een wedstrijd heeft gecoacht, werkt hij zichzelf al in de nesten.

Undercoverjournalisten vragen of de 61-jarige Big Sam niet een paar keer per jaar een groep investeerders wil toespreken in Hong Kong. Levert algauw een tonnetje per spreekbeurt op. Leuke toegift op z'n jaarsalaris van zo'n 3 miljoen pond.

Probleempje: het publiek waar Allardyce voor zal spreken, wil investeren in de eigendomsrechten van spelers. Dat mogen in Engeland alleen clubs. Een rel is geboren wanneer het verhaal meer dan een maand later gepubliceerd wordt. Allardyce is zijn baan kwijt.

De ophef rond de tattoo van Raheem Sterling ebde al snel weg Pro Shots

Om 20.00 uur trappen Kroatiƫ en Engeland af in Moskou. Het duel is live te zien op NPO 1, NOS.nl en de NOS-app. Om 19.15 uur begint Studio Rusland al met de voorbeschouwing.

De opmaat naar het duel en het wedstrijdverloop zijn ook te volgen via het liveblog op NOS.nl en de app en in Langs de Lijn En Omstreken op NPO Radio 1, dat al om 19.30 uur begint.

Hij zou toch wel komen? De Grote Rel Van 2018? Dus niet. De ophef rond de vuurwapentattoo van Raheem Sterling haalt het niet bij de schandalen van vroeger. Misschien zijn het de tijden, het uitsterven van de drankcultuur rond het Engels elftal. Vermoedelijk is het iets anders: Gareth Southgate. De man die vooral rust, reinheid en regelmaat uitstraalt.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Southgate kan weer naar 'Football's coming home' luisteren

Boudewijn Zenden speelde twee jaar met de huidige bondscoach bij Middlesbrough. Samen beleven ze Boro's hoogtijdagen, met winst in de League Cup en een achtste finale in de UEFA Cup. Volgens Zenden is Southgate een bijzonder rustig persoon. Het wildste verhaal dat hij zich herinnert? Aanvoerder Southgate was na de training vaak vlot vertrokken. Hij moest nog een aardig stukje rijden naar zijn familie.

Zenden lijkt eerder de Dalai Lama te beschrijven wanneer hij over Southgate spreekt: "Jongen van goede komaf", "niet your typical footballer", "een heel rustige man", "liet zich niet verleiden tot gekke dingen", "evenwichtig".

Boudewijn Zenden als speler van Middlesbrough ANP

De aanvoerder ging toch vast weleens uit z'n bol als een medespeler de pionnetjes afsneed bij het inlopen? "Hij was absoluut geen aanvoerder die in het kleedlokaal loopt te schreeuwen of iemand uitkaffert", zegt Zenden resoluut. "Meer dat hij naast iemand gaat staan en een praatje maakt. Een aanvoerder die van de buitenkant alles met een helikopterview bekijkt en waar nodig stuurt. Een beetje zoals je hem nu ziet."

De Engelse pers heeft ongetwijfeld diep gegraven naar een Southgate-schandaal, maar kwam van een koude kermis thuis. "Er komt geen negatieve klank uit het Engelse kamp", zegt Zenden. "Ze hebben toegewerkt naar dit moment. Alles lijkt op z'n plek te vallen."

STER Reclame