Kroatische doelman Subasic heeft overleden vriend elk duel bij zich

Luka Modric wijst op matchwinner Danijel Subasic na de zege op Denemarken EPA
Geschreven door
Jesse Wieten
redacteur NOS Sport

"Ik mis je, ik mis je zo voor alles dat is geweest, ik mis je, ik mis je, ik mis je zo voor alles dat komen gaat, ik mis je."

Een fragment uit de songtekst van het lied Nedostajes van de Bosnische zanger Dino Merlin. De Kroatische keeper Danijel Subasic gebruikte de heftige woorden op 3 april van dit jaar om het gemis van zijn overleden vriend Hrvoje Custic te beschrijven.

danijel.subasic
Nedostajes, tako mi nedostajes za sve sto proslo je, nedostajes nedostajes, tako mi nedostajes za sve sto dolazi, nedostajesšŸ’”Hrvoje Custic 03.04.2008-03.04.2018šŸ™šŸ»ā¤ļøLove you Forever 24ā¤ļø#zadarskosrce

Het gebeurde op 29 maart 2008. De thuiswedstrijd van de Kroatische club Zadar tegen Cibalia. Subasic, de doelman van Zadar, schiet de bal van rand strafschopgebied over de middenlijn naar de linkerzijkant. Ploeggenoot Custic strijdt met een tegenstander om de bal. En valt. Hij knalt met zijn hoofd tegen een betonnen reclamemuur, drie meter voorbij de zijlijn.

Custic blijft roerloos liggen. Spelers roepen nog om hulp en een ambulance komt het veld op om de voetballer naar het ziekenhuis te vervoeren. Daar wordt hij kunstmatig in coma gehouden. Vijf dagen later overlijdt hij, 24 jaar oud.

Grote impact

Subasic was niet alleen getuige van het fatale ongeval, maar voelde zich ook verantwoordelijk. "Waarom is dit gebeurd? Waarom schoot ik niet naar rechts uit?", vroeg hij zich af.

De gebeurtenis had grote impact op een hele generatie. Subasic en Custic waren jeugdvrienden en speelden nog samen in de jeugd van Zadar. Maar bijvoorbeeld ook Luka Modric voetbalde samen met Custic, bij Jong Kroatiƫ.

Danijel Subasic in 2014 als keeper van AS Monaco EPA

Sinds dat tragische moment draagt Subasic een shirt met een afbeelding van Custic onder zijn keeperstrui. Waar Subasic gaat, gaat Custic mee: bij Zadar, bij Hajduk Split, bij AS Monaco, bij het Kroatische elftal. "Mijn Hrvoje is altijd bij me. Niet alleen op mijn shirt, maar ook in mijn hart", legt de doelman ten overvloede uit.

Waarschuwing

Dit WK maakte de hele wereld kennis met Custic. Met drie reddingen in de strafschoppenserie loodste Subasic Kroatiƫ in de achtste finales langs Denemarken en dat vierde hij met zijn keepersshirt uit, waardoor Custic in beeld verscheen. Toen de overleden vriend ter sprake kwam op de persconferentie na het duel, kreeg de doelman het prompt te kwaad.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Kroatische doelman Subasic in tranen om goede vriend Custic

Het shirt leverde Subasic overigens wel een waarschuwing van de FIFA op. Geen persoonlijke boodschappen op kleding, luidt immers de regel van de wereldvoetbalbond.

Evenaring record

Tegen Rusland was het onzichtbare shirt met Custic er natuurlijk gewoon weer bij. En opnieuw greep de doelman een hoofdrol. Vlak voor het einde van de reguliere speeltijd greep Subasic, nadat hij een hoekschop had voorkomen, naar de achterkant van zijn dijbeen. Een wissel leek onvermijdelijk, de reservekeepers warmden zich al op. Maar toch ging hij door. Kroatiƫ was namelijk al door zijn wissels heen.

Subasic had in blessuretijd nog een fraaie redding in huis op een schot van Fjodor Smolov en ook in de verlenging bleef hij staan. In de noodzakelijk geworden strafschoppenserie stopte hij de eerste Russische inzet, van Smolov. Daarmee evenaarde Subasic het record van de West-Duitser Toni Schumacher (1982 en 1986) en de Argentijn Sergio Goycochea (1990) door vier strafschoppen te keren op een WK.

Om 20.00 uur trappen Kroatiƫ en Engeland af in Moskou. Het duel is live te zien op NPO 1, NOS.nl en de NOS-app. Om 19.15 uur begint Studio Rusland al met de voorbeschouwing.

De opmaat naar het duel en het wedstrijdverloop zijn ook te volgen via het liveblog op NOS.nl en de app en in Langs de Lijn En Omstreken op NPO Radio 1, dat al om 19.30 uur begint.

Door de misser van MƔrio Fernandes was een volgende save niet meer nodig en plaatste Kroatiƫ zich ten koste van het gastland voor de halve finales. "Het belangrijkste was dat hij kon doorgaan", zei aanvoerder Luka Modric na afloop over Subasic. "Ik vroeg hoe het met hem was en hij zei dat het wel ging."

In het middelpunt van de feestvreugde stond niet alleen Ivan Rakitic, die de beslissende strafschop binnenschoot, maar ook Subasic, die met pijn en moeite het einde had gehaald. De doelman keek naar boven en zag dat het goed was. Het succes van Kroatiƫ is ook het succes van Hrvoje Custic.

STER Reclame