EPA

"Hopeless. Hapless. Helpless", kopte de gezaghebbende krant The Guardian op 22 november 2007. Enkele uren daarvoor beleefde Engeland op een mistroostige avond op Wembley het dieptepunt in de recente geschiedenis. En volgens de furieuze Engelse media was er maar één schuldige: bondscoach Steve McClaren.

"Het bewind van Steve McClaren was kort, maar de afschuw zal voor altijd aan hem kleven", schreef de krant. "Zelfs Graham Taylor, de laatste bondscoach van Engeland die zich niet wist te kwalificeren toen het WK van 1994 buiten bereik raakte, is een sympathieke pechvogel vergeleken met de man die verantwoordelijk was voor dit debacle. McClaren zal niet de geschiedenis ingaan als het slachtoffer, maar als de veroorzaker van het fiasco."

'Herinnerd als...'

Een paar uur na de dramatische 3-2 nederlaag tegen Kroatië was McClaren zijn baan kwijt. Toch was het niet dat ontslag en ook niet de met gif doordrenkte afrekeningen in de ochtendkranten die de vernietigendste uitwerking zouden hebben op zijn loopbaan. De meeste schade werd aangericht door een foto in tabloid de Daily Mail met een dodelijk bijschrift: Wally with the brolly (Sukkel met de plu).

Steve McClaren: a wally with a brolly Daily Mail

"Grote leiders inspireren", stond erboven. "Maar Steve McClaren wordt vandaag ontslagen en herinnerd als..."

In een interview met tijdschrift FourFourTwo in april 2018 ging McClaren uitgebreid in op de zwartste avond in zijn loopbaan en verklaarde hij zijn keuze voor de paraplu. "Toen ik naar de warming-up van mijn spelers wilde kijken, zag ik dat Slaven Bilic een grote 'beanie'-muts had opgezet tegen de stromende regen. Dat leek me geen goed idee."

"Er lag ergens een FA-paraplu en toen dacht ik: die pak ik, ik steun de FA ermee en zorg er bovendien voor dat ik droog blijf", vertelde McClaren. "Maar terwijl ik dacht dat ik afgemaakt zou worden als ik een muts zou opzetten, werd ik afgemaakt vanwege die paraplu."

Oorsprong

De oorsprong van het koningsdrama van Wembley lag een jaar eerder in Zagreb. Daar zorgde een kolderieke mistrap van keeper Paul Robinson op een terugspeelbal van Gary Neville voor een even onnodige als pijnlijke 2-0 nederlaag tegen Kroatië. Toch was er nog niet veel aan de hand voor de mannen van McClaren.

Niko Kovac (r) en Robert Kovac (l) vieren de 3-2 winst op Wembley AFP

Engeland had destijds op Wembley genoeg aan een gelijkspel om zich te kwalificeren voor het EK. Via Niko Kranjcar en Ivica Olic, nu assistent-bondscoach van Kroatië, kwamen de gasten op voorsprong, maar Frank Lampard en Peter Crouch brachten de stand weer in evenwicht. Met een schot vanaf 25 meter dompelde Mladen Petric Engeland vervolgens in rouw.

Revanche

Van de huidige Kroatische selectie stonden Vedran Corluka en Luka Modric destijds al in de basis bij Kroatië en Ivan Rakitic kwam als invaller in de ploeg. Van Engeland, toen met onder anderen Sol Campbell, Steven Gerrard, Frank Lampard en David Beckham, is niemand meer present op het huidige WK.

Steven Gerrard juicht na zijn eerste van twee goals tegen Kroatië in 2009 AFP

Een nieuwe generatie moet het woensdagavond doen bij de Engelsen. Om revanche gaat het niet per se. Die kwam immers twee jaar later al tijdens de kwalificatie voor het WK in 2010. Onder de nieuwe coach Fabio Capello walsten de Engelsen twee keer over de Kroaten heen (1-4 en 5-1), die daardoor voor het eerst sinds de onafhankelijkheid niet op het WK aanwezig zouden zijn.

Maar dat weet niemand meer. En dus gaat het in aanloop naar de halve finale van het WK in Rusland vooral over Wally.

Nooit meer een paraplu

Na zijn ontslag ging McClaren door een moeilijke fase. "In Engeland kon ik nergens heen en ik wilde niet gezien worden bij wedstrijden. In die periode was ik behoorlijk eenzaam. Het lukte me niet om een nieuwe baan te vinden in Engeland en dus besloot ik naar het buitenland te gaan. Maar alles gebeurt met een reden, het was voorbestemd om naar FC Twente te gaan, een van de beste beslissingen die ik heb gemaakt."

Steven McClaren als trainer van FC Twente bij Heracles Pro Shots

Als trainer van Twente rehabiliteerde hij zich enigszins met het behalen van de landstitel, maar de herinnering was nog vers. "Bij Heracles hadden ze geen dug-out, maar banken zonder dak. We hadden bij Twente ongeveer acht stafleden en zij hadden allemaal een paraplu. Toen ik naar buiten kwam, vroeg de teammanager: "Trainer, wil je ook een paraplu?"

Het antwoord van McClaren laat zich raden: "Al zie ik eruit als een verzopen kat op de reservebank, maar ik wil absoluut geen paraplu."

STER reclame