NOS Voetbal

Umtiti kopt WK-droom van België aan flarden

Frankrijk heeft voor de derde keer in zijn historie de WK-finale bereikt. De wereldkampioen van 1998 was in een boeiende wedstrijd in Sint-Petersburg met 1-0 te sterk voor België, dat net als in 1986 in de halve finales bleef steken.

Ondanks een surplus aan aanvallende kwaliteiten, schroomde de Franse coach Didier Deschamps niet om zijn ploeg met een defensieve tactiek het veld in te sturen. Frankrijk wachtte af en België maakte het spel.

Na een kwartier kregen de Belgen een reeks kansen. Uitblinker Eden Hazard schoot eerst voorlangs en daarna via het hoofd van Raphaël Varane over. Doelman Hugo Lloris had een prachtige redding in huis bij een schot van Tottenham-ploegmakker Toby Alderweireld.

Na ruim een half uur veranderde het spelbeeld. Frankrijk koos meer de aanval en België moest terug. De grootste kans was voor Benjamin Pavard. De rechtsback, die tegen Argentinië nog zo fraai scoorde, schoot via de voet van keeper Thibaut Courtois naast.

Vlak na rust kopte Samuel Umtiti Frankrijk uit een corner van Antoine Griezmann op voorsprong. Vier van de laatste zes Franse goals in de halve finales van een WK werden zo door verdedigers gemaakt. Marius Trésor (1982) en Lilian Thuram (1998, twee keer) gingen Umtiti voor.

België moest nu komen, maar de Fransen waren vooral dankzij goed werk van de ijzersterke Kylian Mbappé gevaarlijker. De matige Olivier Giroud sprong echter slordig met de kansen om.

Met Dries Mertens voor Mousa Dembélé probeerden de Rode Duivels aanvallend iets te forceren. Dat sorteerde bijna effect. Marouane Fellaini schoot op aangeven van Mertens maar net naast.

In de slotfase voorkwamen de vuisten van Lloris een goal van Alex Witsel. Verder dan dat kwamen de Belgen niet, waardoor Frankrijk twee jaar na de verloren EK-eindstrijd zondag opnieuw in een grote finale te bewonderen zal zijn.

De tegenstander van de Fransen komt uit het duel tussen Kroatië en Engeland, dat woensdagavond op het programma staat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl