'Bertens creëert ook internationaal een positieve vibe'

tijd van publicatie
AFP

Kiki Bertens is na Betty Stöve (1975 en 1977), Brenda Schultz-McCarthy (1995) en Michaëlla Krajicek (2007) de vierde Nederlandse tennisster in de kwartfinales op Wimbledon sinds de invoering van het proftennis in 1968. Alleen Stöve kwam tot nu toe ooit verder met een finaleplaats in 1977. Als Bertens dat wil bereiken, moet ze vanmiddag eerst zien af te rekenen met Julia Görges, de Duitse nummer dertien van de wereld.

Kristie Boogert is voormalig tennisprof en deze weken in Londen aanwezig als commentator en verslaggever. Ze volgt de verrassende opmars van Bertens op de voet.

Waar komt dit toch wat onverwachte succes voor Bertens vandaan?

"Vooropgesteld: Bertens heeft wel vaker goed op gras gespeeld, ook al is het niet haar favoriete ondergrond. Ze haalde eerder een keer de derde ronde op Wimbledon. Bovendien is ze vaker succesvol geweest op een grandslamtoernooi."

"De partij tegen Venus Williams (in de derde ronde, red.) heeft Bertens heel erg goed gedaan. Die wedstrijd had alle ingrediënten voor een verkeerde afloop, maar Bertens hield zich sterk, ook mentaal, en trok de wedstrijd naar zich toe. Venus Williams is dan al 38 jaar, maar haar spel met een ondergrond als gras is nog steeds een dodelijke combinatie."

"Die zege op Williams is de basis geweest voor de winst van Bertens in haar wedstrijd tegen Karolina Plisková. Ze stond met veel zelfvertrouwen op de baan. Daarnaast is Bertens fysiek sterker geworden. Ze is niet bang voor een lange wedstrijd, dat werkt mentaal natuurlijk ook heel positief."

"En dit is ook het succes van Raemon Sluiter. Hij blijft er bij Bertens continu op hameren dat ze agressief moet blijven spelen. Niet afwachten, maar er vol voor gaan."

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

'Kwartfinale op Wimbledon, dat had ik niet durven dromen'

Bertens speelt in de kwartfinales tegen Görges. Waar moet ze op letten?

"Ik geef Bertens een goede kans, vooral als ze het niveau van haar partijen tegen Williams en Plisková weer kan laten zien."

"De service van Görges wordt een heel belangrijke factor. De meeste mensen zullen daar verbaasd over zijn, maar zij sloeg tot nu toe de meeste aces (41, red.) van alle vrouwen. Je zou dat eerder misschien van Serena Williams verwachten."

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Bertens en Görges zien elkaar ook buiten de baan

"Görges wordt voor Bertens een ander type tegenstander dan Williams of Plisková. Ze is bovendien een ervaren speelster die min of meer aan haar tweede carrière bezig is. Ze was afgezakt op de ranglijst, maar nu weer een vaste speelster in de topvijftien."

"Ik herinner me een partij van Görges tegen Arantxa Rus op Roland Garros. Toen had ze heel vervelende trekjes, tegen het onsportieve aan. Nu is ze ouder en wat meer volwassen en veel prettiger in de omgang."

Meeste aces - vrouwenkelspel (per 9 juli)

Speelster Aces Partijen
Julia Görges 41 4
Serena Williams 32 4
Kiki Bertens 28 4
Madison Keys 25 3
Jekatarina Makarova 24 4

Dat blijkt, want Bertens en Görges zijn goede vriendinnen. Is dat een probleem als je tegen elkaar speelt?

"Dat is voor elke persoon verschillend. Ik vond het vroeger best lastig als ik bijvoorbeeld tegen Miriam Oremans speelde. Het is toch anders. We zijn landgenoten en kennen elkaar door en door. Maar als je naar Serena Williams kijkt, die gaat over lijken. Zelfs als ze tegen zus Venus speelt."

"Kiki zegt dat ze soms wel eens met Görges uit eten gaat, dus dan kan ik me voorstellen dat het apart is als je tegenover elkaar staat. Aan de andere kant: ze hebben dit jaar al in de finale van Charleston tegen elkaar gespeeld (Bertens won, red.). Dus zo vreemd zal het straks ook niet zijn voor beiden."

Hoe zit het met de internationale aandacht voor Bertens? Merk je er veel van?

"Ja, absoluut. Ik was afgelopen week nog bij een diner voor oud-speelsters van de WTA, zoals bijvoorbeeld ook Billie Jean King en Pam Shriver. Dan maak je met iedereen even een praatje en hebben ze positieve opmerkingen over Bertens: 'Your girl is doing fine'. Leuk om te merken."

"De internationale journalisten komen soms naar me toe over Bertens. Ze vinden haar een open en spontaan persoon. Dat doet het altijd goed. Ze heeft daardoor ook wel een gunfactor. Bertens creëert een positieve vibe."

STER Reclame