Minder starters doen hypotheekaanvraag omdat huizen steeds duurder worden

Een woningbezichtiging in Utrecht Hollandse Hoogte / Erik van 't Woud

Het aantal hypotheekaanvragen door starters is in het tweede kwartaal van dit jaar gedaald met meer dan 9 procent. Dit terwijl het totale aantal aanvragen dit jaar juist is gestegen, blijkt uit cijfers van Hypotheken Data Netwerk (HDN).

Vorig jaar werd zo'n 40 procent van de hypotheekaanvragen nog gedaan door een starter. Dit jaar is dat nog maar een derde van alle hypotheekaanvragen.

Het wordt voor starters steeds lastiger om de woningmarkt te betreden. Volgens HDN wordt de daling van het aantal aanvragen mogelijk veroorzaakt door de sterke stijging van de woningprijzen en het eigen geld dat moet worden meegebracht bij de aankoop van een woning.

Eigen geld

Sinds 1 januari kan in principe nog maar 100 procent van de taxatiewaarde van de woning worden geleend. Vorig jaar was dat nog 101 procent. Vroeger lag dat percentage op 110 procent. Onder andere notaris- en advieskosten moeten nu uit eigen zak worden betaald. Maar je hebt ook eigen geld nodig als je meer dan de taxatiewaarde van het huis wil bieden.

Dit jaar namen starters gemiddeld zo'n 39.000 euro aan eigen geld mee. Vorig jaar ging het nog om 32.000 euro. "Als deze stijging doorzet, wordt het voor starters steeds moeilijker om een woning te financieren", waarschuwt Reinier van der Heijden, directeur van HDN.

Probleem hierbij is dat huizen steeds duurder worden. Dit jaar steeg de gemiddelde woningprijs met meer dan 9 procent naar zo'n 335.000 euro.

Eerder maakte NOS op 3 een online special over de positie van starters op de woningmarkt. Bekijk 'm hieronder:

Op deze speciale pagina leggen we je alles uit over de huizenmarkt

STER Reclame