Hollandse Hoogte

Schiermonnikoog is de overlast van drones meer dan zat. Daarom waarschuwt het Waddeneiland toeristen die er verblijven of willen komen. "Onze badgasten zijn van harte welkom, maar dan liever wel zonder drone", zei wethouder Erik Gerbrands in het NOS Radio 1 Journaal.

Want, zo stelde Gerbrands, Schiermonnikoog is een eiland van rust en stilte. "Als je dan in het hoogseizoen overal van dat gezoem gaat krijgen, is natuurlijk niet de bedoeling. Dat willen we voorkomen."

Daarom gaat het eiland toeristen voorlichting geven. "Het voordeel van een eiland is, is dat er een boot naartoe moet. Dus gaan we daar informatie geven over wat wel en niet mag en kan."

Boven het eiland worden dit soort luchtbeelden gemaakt:

Gerbrands snapt best dat toeristen het leuk vinden om mooie luchtbeelden te maken van het eiland. "Maar we moeten ook aan de medemens denken. Als mensen over het strand gaan vliegen met zo'n drone, dat vinden mensen ook niet leuk die op het strand vertoeven."

Toch biedt een drone in sommige gevallen ook uitkomst, zei Gerbrands. Bij natuurbeheer bijvoorbeeld. "Dan is de drone juist minder verstorend dan door het veld lopen of met een klein vliegtuigje over het gebied vliegen. Dat mag wel, maar dat is in beperkte mate."

Een particulier droneverbod instellen kan Schiermonnikoog niet, want dat is een taak voor de rijksoverheid. Gerbrands hoopt dan ook vooral op de goede wil van de toeristen. "We kunnen toch gewoon plezierig met elkaar omgaan?"

STER reclame