NOS Nieuws

Inmiddels acht jongens gered uit Thaise grot

Vandaag zijn opnieuw vier jonge voetballers gered uit de grot in Thailand waar ze al meer dan twee weken vastzaten. Ze zijn naar het ziekenhuis gebracht. Het aantal geredde jongens komt daarmee op acht. Vier jongens en de coach zitten nog vast.

De afgelopen uren hadden getuigen al vier ambulances zien wegrijden, maar de autoriteiten bevestigden eerst alleen nog de redding van een van de jongens. Inmiddels melden meerdere bronnen rond de reddingsoperatie dat er inderdaad opnieuw vier jongens uit de grot zijn gehaald.

Volgens correspondent Marieke de Vries betekent dit dat de operatie nog altijd volgens plan verloopt. Vooraf was aangekondigd dat het doel was om vier mensen per dag uit de grot te halen. De operatie zit erop voor vandaag en gaat morgen verder.

Correspondent Marieke de Vries over de reddingsoperatie:

'Het gaat volgens plan: vier per dag'

De weergoden zijn de reddingswerkers tot nu toe gunstig gezind, zegt Marieke de Vries. "Afgelopen nacht was er hevig noodweer, dus iedereen maakte zich zorgen over vandaag. Maar vanmorgen kon het meteorologisch instituut vertellen dat het waterpeil in de grot daardoor niet veranderd is. En vandaag is het prachtig zonnig geweest met een heel klein miezerbuitje."

Zelfde duikers

Vanochtend is een team van 24 duikers en artsen weer de grot ingegaan. De duikers die gisteren actief waren, zijn vandaag opnieuw ingezet. Volgens de Thaise minister van Binnenlandse Zaken kennen ze de omstandigheden goed en weten ze wat er nodig is om de jongens veilig naar buiten te krijgen.

Gisteren werden de eerste vier jongens gered; zij liggen in het ziekenhuis en maken het goed. Wel worden ze nog apart gehouden van hun familie vanwege infectiegevaar. De jongens worden onderzocht op schimmels die longproblemen kunnen veroorzaken.

Morgen wordt dus de reddingsoperatie hervat. Dit is de route die de vier jongens en hun coach die nog in de grot zijn moeten afleggen:

Welke weg moeten de jongens afleggen door de grot?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl