Roemeense president gaat door de knieën en ontslaat corruptiebestrijder

Laura Codruta Kovesi EPA

De Roemeense president Johannis heeft een decreet uitgevaardigd waardoor hoofdaanklager Laura Codruta Kovesi kan worden ontslagen. Hij volgt daarmee een uitspraak van het Roemeense constitutionele hof. Kovesi staat bekend om haar strijd tegen corruptie in Roemenië.

Ze stond sinds 2013 aan het hoofd van de dienst corruptiebestrijding. In die functie onderzocht ze veel grote corruptiezaken. Ze liet onder anderen politici, bestuurders en instellingen vervolgen. Dat was tegen het zere been van de Roemeense regering en andere invloedrijke mensen.

Het kabinet kwam eerder dit jaar met een voorstel om de wetgeving rond corruptie te versoepelen. Dat hield onder meer in dat zaken onder de 40.000 euro niet meer zouden worden vervolgd en de strafmaat lager zou worden.

Massale protesten

Door deze nieuwe wet zou onder anderen Liviu Dragnea vrijuit gaan. Hij is leider van de sociaal-democratische regeringspartij PSD. Hij trekt aan de touwtjes, maar onder de huidige wetgeving kan Dragnea geen premier worden omdat hij is veroordeeld vanwege verkiezingsfraude. Ook loopt er nog een onderzoek naar hem wegens fraude met Europese subsidies.

De plannen leidden tot grote protesten in Roemeense steden. Het wetsvoorstel is voorlopig ingetrokken, maar de minister van Justitie vond wel dat Kovesi moest vertrekken. Ze zou misbruik hebben gemaakt van haar macht en het imago van Roemenië in het buitenland hebben geschaad. De president weigerde het ontslag en besloot het voor te leggen aan het hoogste rechtsorgaan.

Het constitutionele hof bepaalde eind mei dat de president niet de bevoegdheid heeft om het kabinetsbesluit naast zich neer te leggen. Aan die uitspraak geeft Johannis nu gehoor. "Uitspraken van het constitutionele hof moeten worden nageleefd in een land dat de wet respecteert", zegt hij in een verklaring. Hij benadrukt wel dat het werk van de dienst corruptiebestrijding gewoon doorgaat.

STER Reclame