Sergei Tiviakov in actie tijdens de laatste dag van het NK Harry Gielen

Sergei Tiviakov is in Amsterdam voor de derde keer Nederlands kampioen geworden in het schaken. Eerder won hij de titel in 2007 en 2008.

De in Rusland geboren grootmeester (45) rekende in de voorlaatste ronde af met achtvoudig kampioen en titelhouder Loek van Wely. Zijn naaste belagers Erik van den Doel en Erwin L'Ami verslikten zich in respectievelijk Sipke Ernst en Jorden van Foreest. Met 5 punten uit 6 partijen (tegen 3,5 voor Ernst en Van Foreest) wist Tiviakov zich daardoor al zeker van de titel.

Hij won van Koen Leenhouts, Ivan Sokolov (de kampioen van 1995 en 1998), Ernst en Van Wely en speelde remise tegen Van den Doel en Van Foreest (kampioen in 2016).

Reserve

Tiviakov had zich in eerste instantie zelfs niet geplaatst voor het kampioenschap. Hij was in Rusland, kreeg daar het bericht dat hij als eerste reserve toch mee mocht doen vanwege de afzegging van Benjamin Bok en moest zich haasten om op tijd terug te zijn in Nederland voor het toernooi.

Peng leidt bij de vrouwen

Zhaoqin Peng staat bij de vrouwen na de zesde ronde een half punt voor op zowel viervoudig kampioen en titelhoudster Anne Haast als Tea Lanchava.

Sergei Tiviakov (l) in actie tegen Loek van Wely Harry Gielen

STER reclame